Dostupni linkovi

Komšić podnosi Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić narednih dana podnijeće apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Komšićevog kabineta.

Razlozi zbog kojih Komšić podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti ili usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine sa Ustavom BiH, je kršenje niza međunarodnih dokumenata, kao što su: Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Aneks 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Iz Komšićevog kabineta, za RSE su pojasnili kako su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u parlamentarnoj procedure bile su 2013. godine, nakon čega su i usvojene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Usvajanjem ovih rješenja onemogućena je prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija, ali i veliki broj ostalih građana BiH, nametanjem rigoroznih uvjeta kojima se onemogućava prijava prebivališta”, rečeno je za RSE.

Time se, navode u Komšićevom kabinetu, dovodi ‘do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu’, kao što su pravo na lična dokumenta, biračka prava i brojna druga prava i slobode u vezi sa prijavom prebivališta. Ukazano je da su posebno pogođeni povratnici u prijeratna mjesta stanovanja.

“Sporne odredbe navedenog Zakona poslužile kao sredstvo za dovršavanje etničkog čišćenja u periodu nakon njihovog donošenja”, navedeno je.

Iz Komšićevog kabineta podsjetili su da je Demokratska fronta, čiji je i predsjednik Željko Komšić u Parlamentu BiH pokušala predložiti izmjene postojećeg Zakona, no to nije prošlo. Kako su naveli, nakon iscrpljene mogućnosti da se Zakon o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u ovoj fazi ‘političkih odnosa’ promjeni, član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH.

XS
SM
MD
LG