Dostupni linkovi

Kongres potvrdio izbor Bidena za predsjednika SAD


Izabrani predsednik SAD Joe Biden
Izabrani predsednik SAD Joe Biden

Posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia Joe Biden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu. 270 je nužan minimum za preuzimanje predsedničke dužnosti na inauguruaciji koja će po SAD Ustavu biti održana 20. januara. Ovim je i zvanično potvrđeno da je Joe Biden postao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Odlazeći predsednik SAD koji je poražen na izborima 3. novembra Donald Trump osvojio je 232 elektorska glasa.

Prebrojavanjem tri elektorska glasa iz Vermonta, Joe Biden i novoizabrana potpredsednica Kamala Harris prešli su prag od 270 glasova potreban za pobedu.

Ovo je Joe Biden - izabrani predsjednik SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

Potpredsednik Mike Pence, koji je kao predsedavajući Senata nadzirao postupak sertifikacije, potvrdio je Kongresu da su od 538 glasova Elektorskog koledža Joe Biden i Kamal Harris dobili 306, a Donald Trump i Mike Pence 232 - što odražava rezultate predsedničkih izbori u novembru 2020.

"Najava stanja glasanja od strane predsedavajućeg Senata smatraće se dovoljnom za izbor predsednika i potpredsednice Sjedinjenih Država, čiji mandat počinje 20. januara 2021. godine", rekao je Pence.

Nakon formalne potvrde pobede novoizabranog predsednika Joea Bidena, predsednik Donald Trump rekao je da odluka "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji".

"Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara", rekao je Trump u izjavi.

"Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom", rekao je Trump dok je ponavljao lažne tvrdnje o izborima koje su potaknule nasilne pristalice da upadnu u zgradu Capitola.

Ovom izjavom Trump je prvi put formalno priznao poraz na izborima nakon što je posednje dve nedelje proveo odbijajući i lobirajući te iznoseći neutemeljene navode o masovnoj prevari birača, i pored toga što su Ministarstvo pravde njegove administracije, savezni sudovi i vlade saveznih država u više navrata rekli da je glasanje provedeno slobodno i pošteno.

Zamenik za nacionalnu sigurnost iz administracije predsednika Trumpa i šefica osoblja prve dame Melanije Trump podneli su ostavke nakon nereda u sredu.

Nastavak zajedničke sednice u Kongresu
Nastavak zajedničke sednice u Kongresu

Sednica oba doma Kongresa nastavljena je ujutro, po centralnoevropskom vremenu, nakon jučerašnjih incidenata te upada nasilnih Trampovih pristalica u zgradu Kongresa, i prekida rada ovog tela.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država nastavio je sa sertifikacijom elektorskih glasova za izabranog predsednika Joe Bidena nekoliko sati nakon što su u zgradu na Capitol Hillu 6. januara upali nasilne prostalice predsednika Donalda Trumpa.

Pobedu Joea Bidena potvrđena je u ranim jutarnjim satima u četvrtak 7. januara na zajedničkoj sednica kojom je predsedao potpredsednik Mike Pence, rekavši da je nasilje bilo "mračan dan u istoriji Kapitola Sjedinjenih Država".

Pence: Niste pobijedili
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Pro-Trampove pristalice upale su u zgradu u pokušaju da ponište izborni rezultat, suspendujući sednicu Kongresa.

U nemirima na Capitol Hillu, četvoro ljudi je smrtno nastradalo.

Haos unutar američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Koje grupe su se okupile na protestima pred Kongresom?

Pristalice QAnon teorija zavere, zajedno sa ultradesničarskim pro-Tramp grupama planirali su organizovano okupljanje ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu nekoliko nedelja.

QAnon zastupa neutemeljene teorije zavere koje tvrde da predsednik Trump i tajni tim vojnih obavezštajaca vode rat protiv poklonika Satane, pedofila u Demokratskoj partiji.

Trumpove pristalice iz pokreta "Zaustavite krađu" (Stop the Steal), zatim skupine Proud Boys i druge grupe ohrabrivale su svoje članove i pdržavaoce da prisustvu ovom okupljanju.

Takozvani "patriotski karavani" i druge inicijative organizirane su putem interneta kako bi pomogle da se aktivisti prevezu u Washington DC u očekivanju protesta, 6. januara.

Mnogi od prisutnih na skupu bili su publika koja prati teorije zavere o virusu korona i obmanjujuće narative o predsedničkim izborima na glavnim internetskim platformama, uvereni su da je Trump pokraden na izborima, prenosi BBC.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG