Dostupni linkovi

Hrvatski državni vrh čestitao Božić, posebna poruka vernicima pogođenim potresom


Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković

Hrvatski državni vrh uputio je čestitku pravoslavnim vernicima povodom predstojećeg Božića, posebno istakavši građane u zemljotresu pogođenim mestima na Baniji.

"Svima njima koji radost Božića ne mogu dočekati u svojim domovima i sa svojim porodicama pružimo nesebično ruku dobrote, dajmo nadu i potvrdimo ljubav prema svakom čoveku kao najvažniju poruku Božića. Neka i ovaj praznik bude još jedna prilika da pokažemo iskrenu solidarnost s našim ljudima u nesreći koja će kod njih pobuditi optimizam i veru da dolaze mirnija i sigurnija vremena", napisao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je istakao da su sada najpotrebniji tolerancija i međusobno razumevanje.

"Humanost i veliko srce koje Hrvatska pokazuje u najtežim trenucima daje veru da ćemo svi zajedno znati složno i odgovorno graditi dobro društvo koje će sutra biti na ponos svih građanki i građana", napisao je hrvatski predsednik i čestitao Božić uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi".

Premijer Andrej Plenković poželeo je vernicima da, iako se moraju odreći tradicionalnih običaja druženja, proslave Božić u duhu zajedništva i solidarnosti, u mislima na bližnje, porodicu i prijatelje.

"Osnaženi božićnim duhom mira, radosti i međusobne tolerancije pomagaćemo našim sugrađanima, posebno onim najugroženijima koji su ostali bez svojih domova i bez crkava da što pre obnove svoj razrušeni kraj", napisao je premijer.

Srpsko narodno vijeće obeležilo je Badnji dan kod oštećene Crkve svetog Nikole na pravoslavnom groblju u Petrinji, gradu koji je teško stradao u zemljotresu pre osam dana.

XS
SM
MD
LG