Dostupni linkovi

Jerusalimski patrijarh stigao u prazan Vitlejem na Badnji dan


Dolazak jerusalimskog patrijarha Teofila III na Trg jasli u Vitlejemu (6. januar)

Jerusalimski patrijarh Teofil III stigao je u sredu (6. januar), na Badnji dan, na Trg jasli u biblijski grad Vitlejem u kojem se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus, u vreme kada je zbog pandemije korona virusa proslava Božića ograničena.

Za razliku od ranijih godina kada su se hiljade lokalnih vernika, hodočasnika i turista okupljale ispred Crkve Hristovog rođenja i desetine drugih sa balkona posmatrale božićnu procesiju u sredu su Trgom prošli samo lokalni skauti koji su dočekali patrijarha.

On je doputovao iz obližnjeg Jerusalima i prošao kroz veliku metalnu kapiju na visokom betonskom zidu koji odvaja okupiranu Zapadnu obalu od Izraela, navodi palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Dočekali su ga palestinski zvaničnici i sveštenstvo sa zaštitnim maskama na licu i poštujući mere fizičkog razdvajanja pred ponoćnu liturgiju po julijanskom kalendaru u Crkvi Hristovog rođenja, podignutoj iznad pećine u kojoj se rodio Isus.

Direktor javnog policijskog odeljenja potpukovnik Musab Islimija je rekao novinarima da je policija zatvorila sve ulaze i prolaze koji vode do Trga jasli i da je ulaz ograničen samo za pripadnike bezbednosti, vozila hitne pomoći i one koji imaju posebne dozvole.

Portparol Jerusalimske patrijaršije Isa Musleh rekao je da će proslava biti ograničena na večernja zvona i na ponoćnu liturgiju, a da je godišnji banket otkazan.

On je najavio molitve za zaštitu palestinskog naroda od pandemije i izraelske okupacije i osnivanje nezavisne Palestine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Palestinski aktivisti su organizovali bojkot posete Teofila III Vitlejemu četvrtu godinu zaredom zbog navodne umešanosti u prodaju i izdavanje nekretnina koje pripadaju pravoslavnoj crkvi izraelskim kompanijama, a koje imaju veze sa jevrejskim naseljenicima.

Poglavari koptske, sirijske i etiopske sirijske crkve u Palestini stigli su 6. januara odvojeno u Vitlejem.

Koptski jerusalimski episkop je najavio molitve za pobedu nad pandemijom korona virusa kako bi se svet vratio u normalu i za mir u Palestini i svetu.

Ove godine je liturgija na Badnje veče zatvorena za javnost jer su na snazi restrikcije širom okupiranih teritorija zbog pandemije, ali će biti prenošena uživo preko televizije.

Vitlejem je prvi slučaj zaraze korona virusom zabeležio početkom marta, a broj zaraženih je ubrzo premašio 10.000 slučajeva i više od 100 ljudi je preminulo po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izrael je na početku pandemije zatvorio svoje granice za strance čime je zabranjeno putovanje na palestinske teritorije.

Arapski građani Izraela i Palestinci iz drugih krajeva Zapadne obale takođe ne mogu da dođu u Vitlejem na Božić, a zbog pandemije su hoteli, restorani i prodavnice suvenira u tom gradu zatvoreni.

XS
SM
MD
LG