Dostupni linkovi

Kosovo planira da u danu vakciniše 20.000 građana


Ilustrativna fotografija

Kosovo planira da u danu vakciniše 20.000 građana protiv korona virusa nakon što u februaru stignu prve doze vakcina, rekao je premijer na dužnosti Avdulah (Avdullah) Hoti.

On je na konferenciji za novinare u Prištini u sredu (6. januar) predstavio plan imunizacije.

Kako je rekao, prioritete će imati građani koji spadaju u tri kategorije: radnici u zdravstvenim institucijama, osobe starije od 65 godina i osobe koje boluju od hroničnih boleti.

"Kao i u zemljama regiona, očekujemo da prve vakcine stignu u februaru. Obezbedili smo budžet. Kao što znate, odobren je budžet za 2021. godinu i izdvojeno je 40 miliona evra samo za vakcinu protiv COVID-a 19, tako da smo spremni za ovaj važan proces", rekao je Hoti.

Hoti je napomenuo da su u utorak (5. januar) konkretizovani pregovori sa američkom kompanijom Pfizer (Fajzer) o obezbeđivanju 535.000 doza vakcina.

Rekao i da Kosovo pregovara o dobijanju 600.000 doza vakcina iz Austrije i o vakcinama iz programa COVAX za 20% stanovništva. COVAX je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Predstavljajući plan imunizacije, Hoti je istakao da će svi građani, koji prime vakcinu, dobiti imunizacionu kartu te da će se svi podaci ubacivati i u bazu podataka.

Plan vakcinacije, koji je izradio Odbor za imunizaciju, trebao bi da odobri Vlada Kosova.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj je napomenuo da će ove nedelje biti završeni svi tehnički aspekti pregovora sa kompanijom Pfizer, a da će prve doze vakcina na Kosovo stići u februaru.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Zemaj je naveo i da se Kosovo prijavilo za tehničku pomoć, odnosno skladištenje, distribuciju i isporuku vakcina ciljanim grupama.

Vakcinaciji protiv korona virusa na Kosovu će prethoditi kampanja za imunizaciju.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani je naveo da će ta institucija nadgledati kampanju koja će se sprovoditi u centrima porodične medicine na Kosovu.

"Vakcine nisu obavezne, ali se preporučuju", podvukao je Ramadani.

Vakcine protiv korona virusa će biti besplatne za sve građane Kosova.

XS
SM
MD
LG