Dostupni linkovi

Ministarstvo civilnih poslova BiH traži od Sattlera da ubrza proces dopreme vakcine


Johann Sattler, šef Delegacije EK u BiH
Johann Sattler, šef Delegacije EK u BiH

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević zatražila je od šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, da svojim autoritetom u EU ubrza proces dopreme vakcina za BiH što je ambasador potvrdio istakavši kako se brojne države Evrope suočavaju sa istim pitanjima i problemima.

Sattler je na sastanku s ministricom poručio da se BiH među prvima prijavila za cjepiva i da ih definitivno neće posljednja dobiti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Tijekom razgovora, veleposlanik Sattler je čestitao ministrici Gudeljević na brzoj i uspješnoj koordinaciji nadležnih ministarstava zdravstva i pristupanju BiH u dva mehanizma za nabavku vakcina što je ujedno i najsigurniji put da BiH dođe do vakcina.

Iz Ministarstva civilnih poslova podsjećaju da je naručeno je 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

Na sjednici održanoj 29. decembra 2020. godine, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion eura) za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcina.

XS
SM
MD
LG