Dostupni linkovi

Dodik po izlasku iz bolnice: Ikonu ću lično vratiti


Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine u utorak, 5. januara u Banjaluci, nakon izlaska iz bolnice gdje je boravio zbog zaraze korona virusom.

Dodik je negirao da je ikona ukrajinsko vlasništvo, te ustvrdio da je ‘priča izmišljena u Federaciji BiH’.

“Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu’’, kazao je Dodik.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Pozlaćenu ikonu Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, 18. decembra je formiralo predmet. Naveli su da će izvršiti provjere 'u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu'.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine je za RSE rečeno kako čekaju objašnjenje o tome kako je ikona završila na teritoriji BiH i pod kojim je okolnostima dana ruskom ministru.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE ranije su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji „jer je ova ikona, upravo, s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom“. Mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE ocijenio je kako je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati.

XS
SM
MD
LG