Dostupni linkovi

Engleska se ponovo zatvara


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson najavio je novo zatvaranje Engleske do najmanje sredine februara dok se zemlja bori sa novim, zaraznijim sojem korona virusa.

Johnson je ponovo 4. januara naredio ljudima da ostanu u kućama, kao što je to uradio i u martu.

“Dok govorim sa vama večeras, naše bolnice su pod većim pritiskom od COVID-19 no što su bile u bilo kojem trenutku od početka pandemije”, rekao je Johnson.

Pratite:

Prema novim mjerama, sve osnovne, srednje škole kao i fakulteti vraćaju se na online sistem školovanja, osim djece radnika na prvim linijama. Sve prodavnice koje nisu esencijalne se zatvaraju, a restorani će samo moći posluživati hranu za ponijeti.

Više od 26.000 pacijenata sa COVID-19 nalazi se u odjelima za intenzivnu njegu, 40 posto više nego za vrijeme vrhunca pandemije u proljeće. Od 5. januara i Škotska ide u zatvaranje, ljudi će morati ostati kod kuće, osim iz bitnih razloga, kako bi se ubažio pritisak na bolnice.

Britanija je prošlog mjeseca postala prva zemlja koja je odobrila i krenula sa primjenom vakcine BioNTecha i Pfizera, što je probudilo nadu da će pandemija biti stavljena pod kontrolu do proljeća.

Također su u ponedeljak 4. januara krenuli sa primjenom vakcine Oxforda i AstraZenece. Obje vakcine zahtjevaju dvije doze za efikasnost.

XS
SM
MD
LG