Dostupni linkovi

Dijalizni pacijent prvi primio vakcinu Astra-Zeneke i Oxforda


Prvu dozu primio je Brian Pinker (82), pacijent na dijalizi, u bolnici na nekoliko stotina metara od laboratorije u kojoj je napravljena vakcina.

Velika Britanija je počela vakcinisati građane Covishield vakcinom u proizvodnji AstraZeneka-Univerzitet Oxford, a prvu dozu primio je u Brian Pinker (82), pacijent na dijalizi, u bolnici na nekoliko stotina metara od laboratorije u kojoj je napravljena vakcina.

„Veoma sam zadovoljan što sam dobio vakcinu protiv korona virusa i ponosan sam što je napravljena baš u Oxfordu“, rekao je Pinker i dodao kako se raduje proslavi 48. godišnjice braka sa svojom suprugom Shirley u februaru.

„Medicinske sestre, doktori, cijelo osoblje je bilo fantastično.“

Velika Britanija je u ponedjeljak 4 januara, kao prva u svijetu, počela koristiti jeftinu i laku prenosivu vakcinu protiv COVID-19 farmaceutske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford.

Ukupno 530.000 do sada pripremljenih doza te vakcine distribuirano je u šest engleskih bolnica, javlja Reuters.

Program će se potom proširiti na stotine drugih mjesta širom Velike Britanije, a vlada se nada da će u roku od nekoliko mjeseci biti isporučeni deseci miliona doza.

“Ovo je ključna prekretnica u našoj borbi protiv ovog užasnog virusa i nadam se da daje novu nadu svima da se počinje nazirati kraj ove pandemije”, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock u saopćenju.

Prošlog mjeseca Velika Britanija je prva u svijetu počela s vakcinisanjem koristeći vakcinu Pfizera i BioNTecha, koja se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama.

Do sada je tu vakcinu primilo oko milion Britanaca.

Vakcina Oxford/AstraZeneca je jeftinija i može se čuvati u hladnjaku, pa ju je lakše transportirati i koristiti.

Indija je u nedjelju tu vakcinu odobrila za hitne slučajeve.

Posljednjih sedmica u Velikoj Britaniji je došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, uslijed pojave novog i zaraznijeg soja virusa.

U nedjelju je zabilježeno gotovo 55.000 novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica COVID-19 do sada umrlo više od 75.000 ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Evropi.

Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema vakcinisanju: sada je najveći prioritet da prvu dozu vakcine dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno.

Premijer Boris Johnson upozorio je da je moguće da uvedu još strožija ograničenja nakon što je povećan broj zaraženih korona virusom u toj zemlji poslije pojavljivanja novog soja ovog virusa.


Ipak, Johnson je kazao da uopće “ne sumnja” da su škole sigurne te je pozvao roditelje da vrate djecu u učionice gdje je to moguće.

“Potpuno smo spremni učiniti sve što je potrebno da se virus stavi pod kontrolu, što bi moglo uključivati oštrije mjere u narednim sedmicama. Postoji niz strogih mjera koje bismo morali razmotriti”, rekao je Johnson za BBC.

Kazao je da bi zatvaranje škola, policijski sat i potpuna zabrana miješanja domaćinstava također mogli biti na dnevnom redu za područja koja bilježe najveći broj zaraženih.

XS
SM
MD
LG