Dostupni linkovi

EU poziva Srbiju i Kosovo da sarađuju oko vakcinacija protiv COVID-19


Priprema za prvu vakcinaciju protiv COVID-19 u Beogradu
Priprema za prvu vakcinaciju protiv COVID-19 u Beogradu

Evropska unija (EU) je pozvala Kosovo i Srbiju da sarađuju oko vakcinacije stanovništva protiv korona virusa. Peter Stano, portparol EU je potvrdio da briselske institucije prate i istražuju događaje u vezi sa distribucijom vakcine protiv COVID-19.

“Vlasti u Srbiji i na Kosovu moraju blisko sarađivati u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu o kretanju robe i certifikaciji farmaceutske robe”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Ovi navodi briselskog portparola dolaze nakon potvrde da je zvanični Beograd, 25 decembra, distribuisao vakcine protiv korona virusa na severu Kosova.

Ovo je izazvalo osudu prištinskih vlasti, a vlada Kosova je saopštila da nema podataka da su vakcine protiv korona virusa ušle na sever Kosova iz Srbije preko zvaničnih puteva.

"Ako su ove vakcine na Kosovo ušle preko ilegalnih puteva, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekovima", stoji u reakciji Vlade Kosova.

I posle ovog, na poslednjoj prošlogodišnjoj konferenciji za štampu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu, te je poručio da Srbija slanjem doze vakcina na sever Kosova nikoga ne ugrožava.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je 28. decembra obavio telefonski razgovor sa evropskim komesarem za proširenje Oliverom Varhelyiem (Varhelji) kada su oboijca, prema Hotijevim tvrdnjama „izrazili su zabrinutost“ zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv korona virusa na Kosovo, „bez odgovarajuće procedure uvoza ili doniranja lekova, za koje se ne zna poreklo “.

Međutim, iz Varhelyevog kabineta do ovog trenutka nema potvrde oko navoda kosovskog premijera i ocena koje je on i u ime evropskog komesara izneo u javnost.

Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije je u odgovoru za RSE jedino potvrdila da su obojica razgovarali o “dešavanjima u vezi sa pandemijom”.

“Komesar Varhelyi je obavestio premijera Hotija o tekućem radu Komisije da obezbedi da vakcine protiv COVID-19 brzo stignu i na Zapadnom Balkanu, uključujući Kosovo”, odgovorila je kratko Pisonero za RSE.

XS
SM
MD
LG