Dostupni linkovi

Hoti i Varhelji zabrinuti zbog vakcina koje su ušle na Kosovo iz Srbije


Fajzerove vakcine koje su stigle u Srbiju
Fajzerove vakcine koje su stigle u Srbiju

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji „izrazili su zabrinutost“ zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv korona virusa na Kosovo, „bez odgovarajuće procedure uvoza ili doniranja lekova, za koje se ne zna poreklo “.

„Ovakvo ponašanje Srbije smatra se neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule neophodne pravne radnje protiv umešanih lica “, saopšteno je iz Vlade Kosova, nakon telefonskog razgovora Hotija i Varhelja.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je za Radio Slobodna Evropa potvrdilo da je otvorilo istragu oko ulaska vakcina protiv korona virusa iz Srbije u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. decembra da je vakcinacija Fajzer/Biontek vakcinom protiv korona virusa počela i na severu Kosova za starije osobe.


Hoti i Varhelji su takođe razgovarali o vakcinama protiv COVID-19 koje će za građane Kosova obezbediti Evropska unija.

Varhelji je uverio Hotija da će određena količina vakcina stići na Kosovo u isto vreme kada i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Kosovo inače planira da osigura vakcinu preko COVAX programa, gde je apliciralo 7. decembra. To je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Iz kosovskih institucija za sada nisu potvrdili da li se vode pregovori i direktno sa Fajzerom oko snabdevanja vakcine, navodeći da su razgovori konfidencijalni.

XS
SM
MD
LG