Dostupni linkovi

Iran zaplijenio južnokorejski tanker


Tanker pod zastavom Južne Koreje koji je zaplijenio Iran u vodama Zaliva, Iran, 4. januara 2021.
Tanker pod zastavom Južne Koreje koji je zaplijenio Iran u vodama Zaliva, Iran, 4. januara 2021.

Čuvari revolucije, idoeološka vojska Irana, zaplenili su 4. decembra tanker koji plovi pod južnokorejskom zastavom u vodama Zaliva, javili su novinska agencija Fars i još jedan lokalni mediji, navodeći kao razlog "rizik za životnu sredinu".

"Mornarica Sepah (tela Čuvara revolucije) zaplenila je korejski brod u vodama Zaliva i prebacila ga u luke naše zemlje", navela je agencija ne navodeći ime broda.

"Taj brod koji plovi sa južnokorejskom zastavom zaplenjen je zbog zagađivanja sa naftom i rizika za životnu sredinu", dodala je agencija.

Nekoliko sati pre objave agencije, Teheran je javio da južnokorejski diplomata treba da doputuje u Teheran da pregovara o više milijardi dolara zamrznutih u Seulu.

Zaplena broda u ključnom Ormuškom tesnacu doprinosi rastu tenzija na Bliskom istoku između Teherana i Zapada. Teheran je ranije danas objavio da je počeo da obogaćuje svoj uranijum do 20 odsto u podzemnom postrojenju.


Satelitski podaci sa portala MarineTraffic.com pokazali su danas popodne da se brod Hankuh Kemi nalazi kod Bandar Abasa bez objašnjenja oko promene njegove putanje. Brod je putovao iz Džubaila u Saudijskoj Arabiji za Fudžairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi agencija AP.

Brod nosi hemijski tovar, za koji nije preciziranu šta je, prema analizi podataka firme Refinitiv.

Niko nije odgovorio na pozive južnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova i navedenom vlasniku broda DM Shipping Co iz Busana, u Južnoj Koreji.

Iran nije potvrdio lokaciju broda.

Ambri, britanska bezbednosna firma, ranije je prijavila incident navodeći da izgleda kao zaplena. Druga pomorska bezbednosna firma Dryad Global, navela je da se posada sastoji od 23 mornara iz Indonezije i Mjanmara.

XS
SM
MD
LG