Dostupni linkovi

EU: Migrantska situacija u BiH 'alarmantna'


Migranti u BIH
Migranti u BIH

Evropska unija (EU) upozorava da je situacija sa migrantima u Bosni i Hercegovini “alarmantna”, nakon zatvaranja objekta u Lipi.

U zajedničkom saopštenju, koje su izdali evropski šef diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), pozvali su vlasti BiH da ostave po strani politčke interese.

“Pozivamo vlasti još jednom da se uzdignu iznad političkih ubeđenja i ponovo otvore centar u Biri i otvore pogon u Ciljugama kod Tuzle. Nadležni organi moraju sarađivati i delovati u krajnjoj nuždi kako bi se pozabavili potrebama svih izbeglica i migranata bez skloništa i spasili živote”, apelovali su evropski zvaničnici.

Oni podvlače da se intersi lokalnog stanovništv moraju uzeti u obzira, stoga i obećavaju da će u tom smislu sarađivati sa relevantnim vlastima.

Istakavši spremnost evropskih institucija da pomognu BiH u suočavanju sa izazovnom situacijom, u saopštenju se potvrđuje da je EU upravo stavila na raspolaganje dodatna sredstva za ovu svrhu.

EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u ukupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje granične kontrole kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rešavanje migracija.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je za ponedeljak, 21. decembar, najavila zatvaranje prihvatnog kampa za migrante "Lipa", koji se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća na severozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).


S obzirom da Veće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) u sredu 16. decembra, nije donelo odluku da ovaj kamp proglasi prihvatnim centrom, te da odredi drugu lokaciju za izmeštanje migranata dok se kamp ’Lipa’ ne prilagodi svrsi, migranti bi, povlačenjem osoblja IOM-a mogli završiti na ulici.

U sapštenju EU se navodi da ovom odlukom preko 3.300 izbeglica i migranata neće imati pristup osnovnom skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta u Lipi, što je bila privremena mera za rešavanje situacije sa COVID-19 tokom leta i nije bilo alternativnog rešenja iz vlasti.

XS
SM
MD
LG