Dostupni linkovi

Stupio na snagu trgovinski sporazum Velike Britanije i EU


Britanski premijer Boris Johnson i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Britanski premijer Boris Johnson i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita stupio je na snagu u 23:00. GMT 31. decembra (u ponoć po srednjeevropskom vremenu).

Oba doma britanskog parlamenta velikom većinom odobrili su sporazum po ubrzanoj proceduri u sredu, pre nego što ga je kraljica Elizabeta II odborila.

Dogovorom, zaključen na Badnji dan (24. decembra) nakon devet meseci pregovora, Britanija napušta jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, dok se istovremeno ukidaju carine na robu.

"Sudbina ove velike zemlje sada čvrsto leži u našim rukama," rekao je premijer Boris Džonson (Johnson) reagujući na odobrenje parlamenta.

"23 sata 31. decembra označava novi početak u istoriji naše zemlje i novi odnos sa EU kao njihovim najvećim saveznikom," dodao je on.

Kritičari kažu da će Britaniji i dalje biti gore nego što je bilo u EU.

Do Bregzita je došlo 31. januara ove godine nakon britanskog referenduma 2016. godine, ali Velika Britanija je i dalje nastavila da poštuje trgovinska pravila EU.

Sporazum o trgovini i saradnji na 1.246 stranica uspostavljeni su novi poslovni i bezbednosni odnos između Velike Britanije i njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Pre nego što je usvojen u britanskom parlamentu, dokument su u Briselu potpisali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) u Briselu, nakon što ga je odobrilo svih 27 država članica EU.

"To je bio dug put. Vreme je da ostavimo Bregzit iza sebe. Naša budućnost je stvorena u Evropi," rekla je fon der Lajen.

Potpisani dokument je potom poslat u London avionom britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Džonsonu da doda svoj potpis.

Evropski parlament ima rok do kraja februara da ga ratifikuje.

Nekoliko sati pre zvaničnog Bregzita u ponoć, Španija i Velika Britanija postigle su dogovor da granica britanske prekomorske teritorije Gibraltara ostane otvorena.

Pitanje granice na teritoriji, na južnom vrhu Španije na ulazu u Sredozemno more, nije bilo deo bili deo ovonedeljnog ključnog trgovinskog sporazuma nakon Bregzita.

Bez dogovora u četvrtak, desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prinuđeni da prolaze provere i pečatenje pasoša.

XS
SM
MD
LG