Dostupni linkovi

Dogovor Španije i Velike Britanije da Gibraltar ostane deo Šengena


London i Madrid postigli su "načelan dogovor" o Gibraltaru koji će omogućiti slobodu kretanja na granici Španije i te britanske enklave, saopštila je španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.

Ona je novinarima u Madridu rekla da će britanska prekomorska teritorija, koja se nalazi na Pirinejskom poluostrvu, ostati deo sporazuma EU kao što je Šengen.

Svi detalji sporazuma između Španije i Britanije biće utanačeni tokom šestomesečne tranzicije, rekla je novinarima.

"Španija će kao država članica koja predstavlja EU biti odgovorna za sprovođenje Šengena i pomagaće joj Fronteks (Agencija EU za granice) otprilike četiri godine, vršeći kontrolu u luci i aerodromu Gibraltara“, rekla je Laja.

Madrid i London pregovaraju o načinima upravljanja kopnenom granicom između Španije i Gibraltara. Pitanje granice nije uvršteno u sporazum koji su postigle Velika Britanija i EU prošle sedmice.

Sporazum je postignut nekoliko sati pre ponoći kada ističe prelazni period nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a njim će biti izbegnuto da granica Gibraltara i Španije postane "čvrsta" granica između Velike Britanije i EU.

Bez dogovora u četvrtak, desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prinuđeni da prolaze provere i pečatenje pasoša, rekla je šefica španske diplomatije.

Španija i dalje polaže pravo na suverenitet nad lukom na ušću Mediterana koju je ustupila Britaniji 1713. godine nakon rata, podseća Rojters.

Laja je rekla da je inicijalni sporazum u četvrtak zaštitio "neotuđive težnje za suverenitetom" obe zemlje.

Oko 99 odsto od 33,718 stanovnika Gibraltara odbilo je bilo kakvu ideju da Britanija deli suverenitet sa Španijom na referendumu 2002. godine. Međutim, oni su premoćno glasali da ostanu u EU na britanskom referendumu o Bregzitu 2016. godine.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozdravio je sporazum.

"Iskreno pozdravljam današnji politički sporazum između Velike Britanije i Španije o budućem odnosu Gibraltara sa EU. Velika Britanija ... ostaće potpuno posvećena zaštiti interesa Gibraltara i njegove britanske suverenosti," napisao je Džonson na Tviteru.


Velika Britanija i EU su potpisale sporazum o trgovinskim odnosima nakon 1. januara 2021. godine.

Dve strane su 24. decembra postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima posle konačnog razlaza nakon Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

XS
SM
MD
LG