Dostupni linkovi

Vlasti USK ponovo protiv premještanja migranata u objekat Bira


Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od 10 kantona Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), na sastanku u četvrtak, 31. decembra, zatražila je od Vijeća ministara BiH da hitno iznađu novu lokaciju za smještaj migranata i izbjeglica izvan ovog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić u pismu Vijeću ministara navodi kako je temelj svake države pravda i „koliko god nas boli teret nepravde koji nam je nametnut od strane države mi koji obnašamo vlast na ovim prostorima nećemom biti pomagači te nepravde i nećemo stati protiv interesa i sigurnosti svoga naroda“.

Operativna grupa poručila je kako Ministarstvo sigurnosti BiH nema adekvatno rješenje nakon zatvaranja privremenog kampa Lipa, nadomak Bihaća na sjeverozapadu BiH, i pozvala sve domaće i strane humanitarne organizacije da se uključe u pružanju pomoći migrantima u vidu hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće u koordinaciji sa Crvenim križom USK.

Upozorili su Vijeće Ministara da odluka o povratku migranata u objekat Bira „izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to dokazuje svakodnevno okupljanje (više od 500) i samoorganizovanje, te da su spremni vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u bivšu tvornicu Bira u Bihaću“.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u četvrtak, 31. decembra, donijelo odluku o smještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Odlukom od 11. marta 2019. godine, Vijeće ministara BiH odredilo lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata.

„Savjet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira,“ navodi se u zaključku Vijeća ministara.

Oko 700 migranata i izbjeglica iz kampa Lipa prethodnu noć su trebali biti prebačeni autobusima na drugu lokaciju, ali vraćeni su u kamp Lipa, kojeg je 28. decembra zahvatio zahvatio požar, i dio njih je proveo noć na otvorenom.

Operativna grupa je osudila postupke Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kojim su, kako navode, ostavili 1.400 migranata bez uvjeta za boravak nakon demontaže šatora u kampu Lipa.

Iz grupe predlažu da se migranti izmjeste u azilantske kampove Salakovac, kod Jablanice na jugu BiH i Delijaš, kod Trnova u blizini Sarajeva, na 90 dana, dok traju radovi na opremanju kampa Lipa.

Također traže da se preispita zakonitost odluke Vijeća ministara BiH u pogledu proglašavanja privremenih prihvatnih centara na području USK i da se deportuju svi migranti kojima je istekla potvrda o boravku na teritoriji BiH.

„Mi smo posljedice svojiih odluka spremni snositi, a neka to budu i svi ostali koji se u ovoj zemlji pitaju i snose pravnu i svaku drugu odgovornost za sigurnost njenih građana, dolazak i prolazak migranata i budućnost ove države,“ naveo je u pismu premijer USK.

Kamp Bira je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u prihvatni centar Lipa.

Od Kantonalne uprave Civilne zaštite USK traže da se na raspolaganje stave sva materijalno-tehnička sredstva i resurse sa kojima raspolažu u pravcu primanja pomoći za boravak migranata na lokaciji centra Lipa.

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske Unije Ylva Johansson oglasila danas na svom Twitter nalogu povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize BiH i zatražila da se „odmah“ otvori objekat Bira u Bihaću u koji bi se smjestili migranti i izbjeglice.

“U vezi se očajničkom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.”

“Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, poručila je europska komesarka za migracije i unutrašnje poslove, Ylva Johansson.

XS
SM
MD
LG