Dostupni linkovi

Pretnje reporterki N1 Jeleni Zorić zbog slučaja 'Jovanjica'


Jelena Zorić na dodjeli ovogodišnje novinarske nagrade "Dušan Bogavac", 28 oktobra 2020.
Jelena Zorić na dodjeli ovogodišnje novinarske nagrade "Dušan Bogavac", 28 oktobra 2020.

Reporterki televizije N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu zbog izveštavanja o slučaju „Jovanjica“, saopštila je N1.

Novinarka Jelena Zorić je dobitnica ovogodišnje novinarske nagrade "Dušan Bogavac", koja se u Srbiji dodeljuje za etiku i hrabrost.

Kako saopštava N1, njoj je pretio jedan od advokata Predraga Koluvije, vlasnika privrednog društva „Jovanjica“, kome se, uz još devet optuženih, među kojima su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), sudi zbog postojanja osnova sumnje da je na tom poljoprivrednom dobru uzgajana marihuana.

Svetislav Bojić, pravni zastupnik optuženog Koluvije, kako navodi N1, 28. decembra prišao je novinarki Zorić dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i navodno rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

Bojić je Jeleni Zorić, kako se navodi u sopštenju N1, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“.

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“, navodi N1.

Advokat Svetislav Bojić odbacio je kao "netačne i zlonamerne" tvrdnje televizije N1 da je uputio pretnje novinarki te televizije Jeleni Zorić povodom njenog izveštavanja o slučaju “Jovanjica” i njegovom klijentu, prvooptuženom Predragu Koluviji.

On je za Tanjug 30. decembra rekao da je sa njom 28. i 29. decembra kratko razgovarao ispred zgrade Specijalnog suda o tom slučaju i naveo da joj je „pojašnjavao da je Koluvija dobar čovek” koji se “moli Bogu za sve”, pa čak i za one koji su ga uhapsili, kao i za nju čije izveštavanje o slučaju prati i smatra da je u poslednje vreme korektno.

Bojić je ovim povodom popodne dao i izjavu policiji u svojstvu građanina, preneo je Tanjug.

On je u izjavi za tu agenciju naglasio da je na poziv policije odgovorio odmah i direktno sa puta otišao u stanicu, iako mu je ponuđeno da sačeka zvaničan poziv.

Tamo je, kako je rekao, pojasnio ceo događaj i uputio Jeleni Zorić izvinjenje ukoliko se na bilo koji nacin osetila ugroženom, ističući da su on i njegov klijent poslednje osobe na ovom svetu koje bi ugrozile bilo koga.

Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, koja je odmah pokrenula postupak.

Posle konsultacija sa predsednikom ANEM-a (Asocijacija nezavisnih medija) Veranom Matićem i Komitetom za bezbednost novinara, nadležnima iz policije, Zorić je N1 čitav slučaj prijavila i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Kako je u prijavi istakla Zorić, posebno zabrinjava to što se prema rečima branioca prvooptuženog za slučaj „Jovanjica“ Svetislava Bojića našla na „spisku Koluvijinih molitvi“.


Televizija N1 saopštila je da će se obratiti nadležnim institucijama advokatskih komora Srbije i Beograda sa zahtevom da razmotri da li je prenošenje, po njihovom uverenju, očigledno pretećih poruka novinarima, preko advokata, u skladu sa advokatskom etikom.

Ukoliko relevantni državni organi kao i etička tela advokatskih komora procene da se radi o neprihvatljivom ponašanju, N1 će od obe komore zahtevati da se advokatu Svetislavu Bojiću trajno oduzme advokatska licenca.

U međuvremenu, televizija N1 očekuje da obe advokatske komore, do konačne odluke, privremeno suspenduju advokatsku licencu advokatu Bojiću.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal u junu je potvrdilo optužnicu protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica", u blizini Stare Pazove, kao i protiv još devet osoba, zbog sumnje da su na tom imanju uzgajali marihuanu.

Suđenje im je počelo krajem oktobra, a Sud je 18. decembra ukinuo pritvor sedmorici osumnjičenih jer su prestali razlozi zbog kojih im je bio određen.

Među optuženima koji su pušteni da se brane sa slobode, osim civila su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Koluvija i ostali optuženi u pritvoru su od hapšenja, 14 novembra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG