Dostupni linkovi

Iran isplaćuje odštetu porodicama poginulih u padu ukrajinskog aviona


Porodice nastradalih članova posade Boinga 737-800 čije fotografije su izložene na aerodromu van Kijeva, 8. januara 20202. godine
Porodice nastradalih članova posade Boinga 737-800 čije fotografije su izložene na aerodromu van Kijeva, 8. januara 20202. godine

Vlada Irana odobrila je fond za isplatu odštete porodicama poginulih u padu ukrajinskog putničkog aviona koji su iranske snage oborile iznad Teherana u januaru ove godine, saopšteno je 30. decembra iz kabineta predsednika.

Kako prenosi agencija Asošijejted pres (AP), Iran će platiti po 150.000 dolara porodicama 176 poginulih, javila je državna televizija, ali nije precizirala rok za isplatu.

Informacija o isplati odštete dolazi u trenutku kada se porodice poginulih spremaju da obeleže godišnjicu nesreće koja se dogodila 8. januara, a diplomate zemalja čiji su građani stradali pritiskaju Iran na veću saradnju u istrazi i kompenzaciji.

Iran je danima posle nesreće negirao da je njegova vojska odgovorna za obaranje aviona, ali posle niza dokaza koje su prikupile zapadne zemlje pozivajući se na obaveštajne izvore, i međunarodnih pritisaka, priznao je da je njegova vojska greškom pogodila ukrajinski avion u trenutku pojačane napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iranska vojska napala je američke baze kao odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija 3. januara na aerodromu u Bagdadu.

Zapadni obaveštajni zvaničnici i analitičari veruju da je Iran oborio letelicu ruskim raketnim sistemom Tor, navodi AP.

Teheran je tada saopštio da je avion pogodjen nenamerno "ljudskom greškom", navodeći u izveštaju da su pogrešno identifikovali civilni let kao pretnju i dva puta otvorili vatru bez odobrenja viših zvaničnika.

Kanadske vlasti tvrde da Iran nije obelodanio sve relevantne dokaze niti pružio zadovoljavajuće odgovore na mnoga pitanja, uključujući identitet odgovornih za obaranje aviona.

Avion, Boing 737 vlasništvo ukrajinskog Internešenl Erlajnsa, leteo je za Kijev sa devet članova posade i 167 putnika iz pet zemalja, 82 Iranca, 57 Kanađana, 17 Šveđana, 11 Ukrajinaca, četiri Avganistanca i četiri britanska državljanina. Većina putnika je trebalo iz Kijeva da nastavi let prema Kanadi.

Mesecima su vlade pet zemalja zahtevale da Teheran prihvati "punu odgovornost" za nesreću i isplati odštetu porodicama žrtava u skladu sa medjunarodnim sporazumima.

Iran je slao nejasne poruke u vezi odštete, a šef glavne agencije za osiguranje u zemlji, izjavio je u oktobru da Iran neće platiti odštetu jer je avion bio "osiguran kod evropskih kompanija".

Ali drugi iranski zvaničnici obećali su da će pregovarati o odšteti sa državama čiji su građani stradali.

"Napravili smo grešku, ali trebalo bi odlučiti o osnovi naknade", rekao je u septembru Mohsen Baharvand, zamenik ministra spoljnih poslova.

Udruženje porodica žrtava objavilo je prošle nedelje saopštenje u kome kritikuje iransku ponudu odštete i zahteva nezavisnu i transparentnu istragu o nesreći.

"Porodice su budne i neće potpisati nijedan dokument", navodi se u saopštenju i dodaje da "ubica ne može igrati ulogu ožalošćenog".

XS
SM
MD
LG