Dostupni linkovi

Općina Konjic ne dozvoljava smještaj migranata


Stotine migranata u autobusima nakon zatvaranja kampa "Lipa", u Bihaću, 30. decembra 2020

Na vanrednoj sjednici održanoj 30.decembra Općinsko vijeće Konjica donijelo je zaključke prema kojima ne dozvoljavaju smještaj migranata na lokaciji kasarne u naselju Bradina, nedaleko od Konjica.

Obrazlažući zaključke predsjedavajući Općinskog vijeća Konjic, Kenan Greda, za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo je kako lokalne zajednice ne mogu rješavati migrantsku krizu. Vojni objekat Bradina, se nalazi uz objekat područne osnovne škole, te kako ističe Greda nije zatvorenog tipa, zbog čega se građani ne osjećaju sigurno.

„Uvjereni načinom i statusom položaja migranata od strane države u Bihaću, smatramo da bi dolazak migranata i otvaranje objekta u Bradini ugrozilo život svih građana općine Konjic te se protivimo otvaranju ovog centra u gradu Konjicu, odnosno vojnom objektu Bradina“, naveo je Greda.

Vanredna sjednica Općinskog vijeća uslijedila je nakon izjave ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da će oko 700 migranata iz kampa Lipa biti prebačeno u kasarnu u Bradini.

Greda navodi kako vlasti u ovoj općini nisu bile upoznate o smještaju migranata na lokalitet Bradine, niti su na to dale svoju saglasnost.

Zaključke će, kako je najavljeno uputiti Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Parlamentu BiH kao i nadležnim institucijama u Federaciji BiH.

Općina Konjic nalazi se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jednom od deset na području bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Inače, jedanaest autobusa sa migrantima od utorka 29. decembra parkirano je na izlazu iz kampa Lipa, gdje čekaju konačnu odluku nadležnih u BiH.XS
SM
MD
LG