Dostupni linkovi

U Čileu prvi slučaj britanskog soja korona virusa


Cijepljenje cjepivom proizvođača Pfizer-BioNTech u Čileu
Cijepljenje cjepivom proizvođača Pfizer-BioNTech u Čileu

Čile je u utorak (29. prosinca) izvijestio da je zabilježio prvi slučaj britanskog soja korona virusa, što je navelo vlasti u zdravstvu da obnove obaveznu karantenu za sve posjetitelje koji iz inozemstva ulaze u tu južnoameričku državu.

Ovaj soj, koja bi mogao biti i do 70% prenosiviji, brzo se proširio iz Velike Britanije u kojoj je prvi put zabilježen, do zemalja širom svijeta, uključujući Pakistan, Hong Kong, Singapur, Kanadu i Izrael.

Podtajnica za zdravstvo Čilea Paula Daza rekla je da je jedna žena iz Čilea koja se 22. prosinca vratila u svoju zemlju bila pozitivna na novi soj korona virusa. Ona je otputovala u London da posjeti obitelj.

Nakon povratka u Čileu, ukrcala se na drugi avion za grad Temuco na jugu države. Zdravstvene vlastima sada pokušavaju pronaći osobe s kojima je bila u kontaktu tijekom svog putovanja.

Daza je rekla da ta žena nije imala simptome COVID-a 19. Trenutačno je u karanteni i osjeća se dobro.

Njezin dolazak ponukao je vlasti da od 31. prosinca za sve posjetitelje Čilea narede 10-dnevnu karantenu. Putnici se mogu podvrgnuti PCR testu sedmog dana karantene. Ako im testovi budu negativni, puštaju se iz karantene, rekla je Daza.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da nema dovoljno podataka kako bi se utvrdilo može li novi soj korona virusa dovesti u pitanje cjepiva koja se trenutno razvijaju protiv COVID-a 19, prenosi Reuters.

Strah od novog soja virusa u Britaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

XS
SM
MD
LG