Dostupni linkovi

Tramp stavio veto na Zakon o odbrani


Donald Tramp
Donald Tramp

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp (Trump) stavio je veto na zakon o potrošnji na odbranu u iznosu od 740 milijardi dolara koji je ovog meseca usvojio Kongres, javio je 23. decembra BBC.

Tramp se usprotivio odredbama koje ograničavaju povlačenje trupa iz Avganistana i Evrope i uklanjaju imena lidera Konfederacije iz vojnih baza.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon sa 335 glasova za i 78 protiv, dok su ga u gornjem domu podržala 84 senatora, a 12 je bilo protiv.

Članovi Kongresa SAD su meru usvojili u broju glasova koji ne dozvoljava veto, što znači da bi mogli da obore predsednikovu odluku.

O Zakonu na koji je Tramp uložio veto Predstavnički dom će ponovo glasati u ponedeljak, a Senat u utorak.

Ako Kongres ne poništi predsednikov veto – što zahteva dvotrećinsku većinu u oba doma – to bi bio prvi put posle 60 godina da Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) ne bude usvojen.

Tramp je taj čin nazvao „poklonom Kini i Rusiji“.

„Nažalost, Zakon ne uključuje kritične mere nacionalne bezbednosti, uključuje odredbe koje ne poštuju naše veterane i istoriju naše vojske, a protivreči naporima moje administracije da Ameriku stavi na prvo mesto u našim akcijama nacionalne bezbednosti i spoljne politike“, rekao je američki predsednik.

Posle poraza na predsedničkim izborima od kandidata demokrata Džozefa Bajdena (Joseph Biden), Tramp je u sve većem sporu sa republikancima koji više ne podržavaju njegove napore da ospori rezultate izbora.

Tramp, kome mandat ističe 20. januara, do sada je osam puta stavljao veto i on bi svaki put ostao na snazi, zahvaljujući podršci njegovih republikanaca u Kongresu.

Međutim, sada su male šanse da Kongres neće oboriti Trampov veto pošto su i Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, i Senat, koji kontrolišu republikanci, usvojili zakon dovoljno ubedljivom većinom.

Da bi Trampov veto ostao na snazi, on mora da ubedi desetine republikanaca da promene stav i da glasaju protiv Zakona.

XS
SM
MD
LG