Dostupni linkovi

Bajden: Trampovi izabranici blokiraju tranziciju vlasti


Agencije ključne za američku bezbednost pretrpele su "ogromnu štetu" od Trampove administracije, rekao je novoizabrani predsednik SAD Džo Biden (Joe Biden), prenosi BBC.

On rekao je da njegov tim ne dobija potrebne informacije, uključujući i od Ministarstva odbrane, dok se obavlja primpotredaja vlasti.

Bajden je to izjavio nakon sastanka sa pomoćnicima za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku.

On preuzima dužnost 20. januara, ali predsednik Donald Tramp (Trump) odbija da prihvati poraz na izborima 3. novembra.

Nedeljama nakon toga, Bajdenu je uskraćen za ključne obaveštajne brifinge, što je važan i uobičajen deo predsedničke tranzicije.

Trampova administracija nije odmah reagovala na Bajdenovu izjavu, ali je prošle nedelje Pentagon rekao Rojtersu da je obavio mnoštvo intervjua i da će nastaviti da pruža informacije i omogućava sastanke.

U govoru nakon video konferencijskog razgovora sa savetnicima koji je objavio na Tvitteru, Bajden je predočio da se njegov tim suočava sa "blokadama" u Ministarstvu odbrane i Kancelariji za upravljanje i budžet.

"U ovom trenutnuku jednostavno ne dobijamo sve informacije koje su nam potrebne od odlazeće administracije u ključnim oblastima za nacionalnu bezbednost," istakao je novoizabrani predsednik SAD.

"Po mom mišljenju, to je neodgovorno," kazao je Bajden.

On je dodao da je njegovom timu potrebna "jasna slika položaja naših snaga širom sveta" i da bi američki protivnici mogli da iskoriste svaku zabunu koja je nastala.

"Mnoge agencije koje su ključne za našu bezbednost pretrpele su ogromnu štetu," naveo je Bajden.

"Mnoge od njih su oslabljene kadrovski, zatim u smislu kapaciteta i morala. Politički proces je atrofirao ili je skrajnut," naveo je novoizabrani predsednik SAD.

Tramp je smenio ministra odbrane Marka Espera ubrzo nakon izbora, očigledno zbog njegovog neprihvatanja da razmesti trupe protiv građana koji su proletos protestovali protiv rasne diskriminacije.

Trampovo naknadno instaliranje lojalista u Pentagon izazvalo je zabrinutost političkih protivnika, koji su na to gledali kao pokušaj da se izazove haos u poslednjim nedeljama njegove administracije, ocenjuje BBC.

XS
SM
MD
LG