Dostupni linkovi

Trump otpustio ministra odbrane SAD-a


 Američki predsjednik Donald Trump sa ministrom odbrane Markom Esperom tokom ceremonije nakon Esperovog imenovanja, 25. juli 2019.
 Američki predsjednik Donald Trump sa ministrom odbrane Markom Esperom tokom ceremonije nakon Esperovog imenovanja, 25. juli 2019.

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je Marka Espera, ministra odbrane Sjedinjenih Država.

Trump je informaciju o otkazu objavio na Twitteru, gdje je napisao da će direktor Nacionalnog centra za protuterorizam biti vršilac dužnosti ove funkcije. Kako navodi Reuters Trump je od ranije imao neslaganja sa Esperom.

“Drago mi je najaviti da će Christopher C. Miller, veoma cijenjeni direktor Nacionalnog centra za protuterorizam (jednoglasno potvrđen u Senatu), biti vršilac dužnosti ministra odbrane”, napisao je Trump i dodao da ova odluka stupa na snagu odmah.

Ubrzo nakon Trumpove najave Miller je viđen kako ulazi u zgradu Pentagona, piše Reuters.

Kako navodi Reuters, Esper se već neko vrijeme sprema na mogućnost otkaza nakon izbora. On se ranije suprotstavio Trumpovoj ideji da koristi vojsku kako bi suzbio proteste koji su se širom SAD-a ljetos održavali zbog rasne nejednakosti i policijske brutalnosti.

Esper je na poziciju ministra odbrane stupio u julu 2019. godine nakon potvrde Senata i nakon što je u decembru 2018. godine James Mattis dao ostavku na ovu poziciju. Još uvijek nema komentara iz Pentagona na ovu informaciju.

Američki predsjednik izgubio je na predsjedničkim izborima od demokratskog kandidata Joe Bidena koji je osvojio 279 elektorskih glasova. Trump još uvijek nije priznao poraz, te je najavio pravnu borbu.

XS
SM
MD
LG