Dostupni linkovi

Doktor Rade Panić tužio predsednika Srbije zbog povrede ugleda i časti


Doktor Rade Panić, Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije
Doktor Rade Panić, Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktor Rade Panić, podneo je 28. decembra u svojstvu građanina tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je naveo, povrede ugleda i časti.

Panić je novinarima ispred Drugog osnovnog suda u Beogradu rekao da je Vučić "bar u dva navrata iznosio neistine, optužujući ga za urušavanje zdravstvenog sistema ali i za izdaju zemlje".

"Povređen sam onim što je Vučić izjavio o meni. Teška je uvreda kad vas neko optuži da rušite zdravstveni sistem. Celog života se borim za pravdu a kao anesteziolog bih odavno bio u inostranstvu da nisam patriota", kazao je Panić.

On je pozvao predsednika Srbije da na sudu dokaže optužbe, navodeći da je tužba koju je podneo, "akt borbe za građanska prava i slobodu izražavanja".

"Ako Vučić stoji iza onog što govori, pojaviće se na sudu da dokaže šta je rekao. Ja stojim iza toga da je sve što sam rekao o situaciji u Novom Pazaru zasnovano na podacima sa terena i spreman sam da to i dokažem", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Podsetimo, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u više navrata javno je iznosio podatke sa terena i iz kovid bolnica, koje je prikupio sindikat na čijem je čelu, a koji se nisu slagali sa javno iznošenim podacima.

Tako je i krajem novembra u video intervjuu na televiziji N1 upozorio da je zdravstveni sistem Srbije "zvanično pukao" zbog nedostatka bolničkih kapaciteta za smeštaj obolelih od korona virusa, te da "hitno treba preduzeti mere prevencije koje su značajno oštrije od ovih koje su sada".

Potom je reagovao predsednik Srbije koji je kazao da bi Paniću odgovorio "brutalno" da nije predsednik države.

"Ovako ću samo reći da je to sramota. Naš zdravstveni sistem je u teškoj situaciji, ali napreduje svakog dana, raste, rađa heroje i junake prave", kazao je Vučić 28. novembra u Nišu gde je prisustvovao prikazu tenkova koje je Rusija donirala Vojsci Srbije.

Panić je početkom decembra javno uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da omogući duel u emisiji sa nazivom: “Ko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik" kako bi dokazao sve izgovoreno o njemu i time pokazao da nije "medijska" kukavica kakvim ga pokušavaju predstaviti.

U tom pismu stoji da je “Vučić više puta pominjao Panića na televizijama sa nacionalnom frekfencijom, gde ga je okarakterisao kao nekoga ko radi protiv države, naposletku i protiv zdravstvenog sistema u okviru koga radi i gde prima platu od koje živi”.

Radio Slobodna Evropa pokušao je da dobije komentar kancelarije predsednika Srbije na tužbu koju je podneo doktor Panić, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Podršku Paniću ispred zgrade Drugog osnovnog suda pružili su članovi Skupštine slobodne Srbije, među kojima i advokat Božo Prelević i epidemiolog Zoran Radovanović, koji je u kratkom obraćanju novinarima rekao da je dužnost "poštenog čoveka da ustane u odbranu" Panićeve časti.

XS
SM
MD
LG