Dostupni linkovi

Započelo cijepljenje u Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U 10 ujutro u Hrvatskoj je započelo cijepljenje protiv COVID-19, kao i u drugim državama Europske unije. Prva je cijepljena 81-godišnja korisnica Doma za starije na zagrebačkoj Trešnjevci Branka Aničić.

„Mi smo presretni da sam ja prva i da krenemo u neki normalniji život. Ne smiju biti ljudi koji će sumnjati u to,“ kazala je nakon cijepljenja koje – rekla je – nije nimalo boljelo.

Dodala je da joj nije niti malo bilo teško odlučiti da će se prva cijepiti, a jedva čeka vidjeti svoje praunuke, kao i vratiti se svojim redovnim aktivnostima i hobijima od kojih najviše voli nordijsko hodanje.

„Zaista sam sretan u ime Vlade, što je konačno započelo cijepljenje u Hrvatskoj", kazao je premijer Andrej Plenković koji je prisustvovao cijepljenju. „Ove prve doze idu onima koji su najugroženiji i oni koji su najizloženiji. Čestitam gospođi Aničić, vedra je duha i zadovoljna što je mogla primiti cjepivo,“ dodao je.

Prva zdravstvena radnica koja je cijepljena je liječnica Nikolina Bogdanić iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, bolnice koja je od prvog dana epidemije svim kapacitetima angažirana u liječenju, ali i istraživanju novog virusa.

Ukupno je u Hrvatsku u prvoj pošiljci stiglo 9.750 doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, i u nedjelju će se u svim hrvatskim županijama obaviti cijepljenje štićenika domova za starije, socijalnih radnika i zdravstvenih radnika najizloženijih virusu. Izuzetak je Dubrovačko-neretvanska županija gdje će cijepljenja započeti u ponedjeljak 28. prosinca. Sljedeća pošiljka Pfizer-BioNTechovih cjepiva stiže u Hrvatsku u utorak 29. prosinca, nakon toga 6. siječnja sljedeće godine, i dalje u tjednom ritmu sa sve većim količinama.

Hrvatska je dosad osigurala ukupno 5.905.000 doza cjepiva protiv covida-19 a cilj je da se cijepi minimalno 70 posto građana.

Milijun doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2, 7 milijuna od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milijun doza od Moderne te 300.000 tisuća doza cjepiva CureVac.

Preminulo 58 osoba, 618 novih slučajeva zaraze

U međuvremenu, Nacionalni stožer Civilne zaštitite objavio je u svom redovitom priopćenju, u kojem objedinjuje rezultate s terena pristigle tad dan do 07.45 unutro, da je unazad 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 618 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj aktivnih slučajeva 10.033. Od toga je njih 2.691 na bolničkom liječenju, a 258 na respiratoru.

Preminulo je 58 osoba.

U samoizolaciji su trenutno 35.484 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 204.930 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 3.671 preminula, ukupno se oporavilo 191.226 osoba od toga 2.171 u posljednja 24 sata.

Do danas su ukupno testirane 994.293 osobe, od toga 3.628 u posljednja 24 sata. Broj testiranja je manji zbog Božićnih blagdana.

XS
SM
MD
LG