Dostupni linkovi

EK traži da evropske države ukinu zabranu putovanja sa Britanijom


Britanski premijer Boris Johnson i Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Evropska komisija (EK) je zatražila od zemalja članica Evropske unije (EU) da se ukine zabrana putovanja sa Velikom Britanijom nakon što su ga proteklih dana uvele mnoge evropske države kako bi zaustavile širenje novog soja korona virusa. Novi soj korona virusa pojavio se u južnoj Engleskoj, ali je počeo da se širi i u nekim od država EU.

"Iako je važno preduzeti brze privremene mere predostrožnosti kako bi se ograničilo dalje širenje novog soja virusa i svako nebitno putovanje u i iz Velike Britanije ne treba ohrabrivati, treba olakšati osnovna putovanja i tranzit putnika. Zabrane letova i putovanja vozom treba ukinuti s obzirom na potrebu da se osiguraju osnovna putovanja i izbegnu poremećaji u lancu snabdevanja”, stoji u preporuci koju je usvojila EK.

Evropski komesar za pravdu, Didier Reinders je povodom ove odluke poručio da države članice EU treba da preduzmu koordinisanu akciju kako bi odvratile ljude od nebitnih putovanja između Velike Britanije i EU.

“Istovremeno, sveobuhvatne zabrane putovanja ne bi trebalo da spreče hiljade građana EU i Velike Britanije da se vrate svojim kućama. Iako su mere predostrožnosti potrebne da bi se obuzdalo širenje nove varijante korona virusa, današnjom preporukom, mi iz tog razloga osiguravamo koordinaciju ograničenja i predviđamo neophodna izuzeća za građane i stanovnike koji se vraćaju kući i druge esencijalne putnike”, naveo je komesar Reinders.

Pravila o slobodi kretanja u EU za držvaljane Velike Britanije važi do poslednjeg dana ove godine. Prema objašnjenju iz saopštenja EK, to znači da države članice, u principu, ne bi trebalo da odbiju ulazak osoba koje putuju iz Velike Britanije.

Takođe se podvlači da će nakon prelaznog perioda, koji ističe 31. decembra, Velika Britanija biti predmet Preporuke Saveta o privremenom ograničenju nebitnih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja.

Više desetina država sa evropskog kontinenta su od proteklog vikenda (19-20. decembar) ukinule sve linije sa Velikom Britanijom, nakon informacija o širenju zaraza novog soja korona virusa, naročito na jugu Engleske.

Evropski stručnjaci navode da bez obzira na brže širenje ovog soja virusa, nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da će drugačije reagovati na postojeće vakcine.

I Svetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) je najavila održavanje sastanka svojih članica radi diskusije o strategiji protiv novog, zaraznijeg soja korona virusa, saopštio je u utorak šef evropskog ogranka ovog tijela Hans Kluge.

XS
SM
MD
LG