Dostupni linkovi

Pet ključnih pitanja sporazuma Velike Britanije i Evropske unije


Dolazak kamiona u luku na dan formalnog stupanja Brexita, Dover (31. januar 2020.)
Dolazak kamiona u luku na dan formalnog stupanja Brexita, Dover (31. januar 2020.)

Pregovori između Velike Britanije i Evropske unije (EU) zapečatili su dogovor o Brexitu u četvrtak (24. decembar) samo sedmicu prije nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo konačno napustilo orbitu bloka u kome je 27 nacija, svog najvećeg trovačkog partnera, prenosi Reuters.

Evo šta to znači kroz pet osnovnih pitanja.

Šta je Brexit?

Brexit je skraćenica za izlazak Velike Britanije iz EU, nakon 47 godina ekonomskog i političkog saveza evropskih zemalja, izgrađenog iz pepela Drugog svjetskog rata.

Nakon referenduma, u junu 2016. godine, tabor „za izlazak“ dobio je sa omjerom 52:48 posto. Britanija je, tako, postala prva zemlja koja je napustila EU, uniju u kojoj sada živi 450 miliona građana i koja se proteže od Atlantika do granica Rusije i Turske.

Formalni izlazak Velike Britanije 31. januara 2020. pristalice su najavile kao oporavak političkog suvereniteta zemlje u kojoj živi 66 miliona ljudi.

Oponenti su to vidjeli kao historijski korak unazad evropskim integracijama koje mogu izazvati ekonomsku štetu bez presedana, ali i rizik od obnavljanja sukoba na granici s Irskom, jedinoj kopnenoj granici između bloka i Velike Britanije.

Od formalnog napuštanja, London je pratio ustanovljena pravila bliske saradnje u svim oblastima, od trgovine do razmjene studenata, ali ova tranzicijska faza ističe u ponoć 31. decembra

Šta pokriva dogovor?

Dvije strane su imale kompleksne pregovore, počevši od marta, kako bi trgovina neometano tekla nakon 1. januara 2021. godine.

Dogovor objavljen u četvrtak znači da trgovina robom, koja, ugrubo, čini polovinu od oko 900 milijardi dolara godišnjeg prometa Velike Britanije, ostaje oslobođena tarifa i kvota.

Ipak, roba koja se kreće na relaciji između Velike Britanije i EU podlijegat će carinama i drugim kontrolama, a očekuje se i dodatna papirologija koja bi mogla da stvori velike poremećaje.

O dogovoru se pregovaralo u okviru formalnog Sporazuma o povlačenju, a koji je postignut prošle godine. On je osigurao da neće biti povratka jačih kontrola na osjetljivu granicu između Irske, članice EU, i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Treći, ključni element dogovora, je podjela ribarskih kvota između Britanije i EU.

Koja su još područja pogođena?

Dogovor ne predviđa saradnju na istom nivou poslije Brexita u mnogim oblastima.

Finansijski i poslovni servisi, što je kičma izvoza Velike Britanije, uključeni su samo u malom omjeru.

Isto vrijedi i za saradnju u oblasti vanjske politike, sigurnosti i odbrane, dok će odredbe o transportu, energiji i civilnoj nuklearnoj saradnji biti i ispod sadašnjeg nivoa.

Koje će se druge veze smanjiti?

Mobilni roming, zajedničko priznavanje profesionalnih kvalifikacija, pristup pravnim servisima, digitalna trgovina i javne nabavke su neke od oblasti u kojima će saradnja biti smanjena.

Dok su se EU i Velika Britanija složile da ne zahtijevaju vize za putovanje, slobodnog kretanja ljudi u takvom obliku više neće biti.

To znači da će građani EU koji idu u Veliku Britaniju, ali i obratno, biti podvrgnuti graničnim pregledima i neće više moći da koriste biometrijske pasoše, kako bi brzo prošli elektronske kapije.

Da li je Brexit konačno gotov?

Da, jer je Velika Britanija izvan EU, njene carinske unije i jedinstvenog tržišta, te je više ne obavezuju njena pravila. Veze će se sada bazirati na dvostrani dogovor o razlazu i Sporazumu o trgovinskoj saradnji koji je zapečaćen u četvrtak.

Ali, oni koji se nadaju kraju često oštrih pregovora koji su uslijedili nakon referenduma o Brexitu, vjerovatno će se razočarati

Sporazum uključuje tranzicijski period i reviziju klauzula, što znači da još mnogo pregovora predstoji, od oblasti ribolova, trgovinskih pravila i još mnogo toga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG