Dostupni linkovi

Protest zdravstvenih radnika zeničke bolnice


Uposlenici Kantonalne bolnice Zenica, 24 decembar 2020.

Mirnu protesnu šetnju u Zenici, u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), organizovali su u četvrtak 23. decembra uposlenici Kantonalne bolnice Zenica, koji su istovremeno i članovi Nezavisnog struktovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH.

Kako javlja Federalna novinska agencija Fena nešto više od 200 uposlenika mirnom šetnjom iskazalo je nezadovoljstvo izmjenama Pravilnika o radu Kantonalne bolnice Zenica, donesenog 7. jula, te neusvajanjem Kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu.

“Naši su zahtjevi da se izjednači satnica za sve radnike zaposlene u zdravstvu, da bi se ukinula diskriminacija koja je trenutno na snazi te da se retroaktivno, dakle od 1. oktobra, isplate plate svim radnicima u zdravstvu po istoj satnici”, rekao je Fahrudin Heco, predsjednik Osnovne organizacije Kantonalna bolnica Zenica u Nezavisnom struktovnom sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH.

Heco je napomenuo da sindikat na čijem je čelu broji oko 1.100 članova. Kako prenosi Fena, Heco očekuje rješenje od nadležnih, prije svega menadžmenta Kantonalne bolnice u Zenici, Ministarstva zdravstva i Zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) , kao i Vlade ZDK, koje smatra i odgovornim za nastalu situaciju.

Određene zdravstvene ustanove, kaže Heco, već “konzumiraju” satnicu po 2,60 KM, što je i njihov zahtjev.

Podršku zeničkim zdravstvenim radnicima dao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH. On je napomenuo kako daje podršku kolegama iz KBZ-a, koji su uputili zahtjev da se stavi van snage “nezakonit Pravilnik o radu, koji diskriminiše radnike po stepenu stručne spreme”.

XS
SM
MD
LG