Dostupni linkovi

U zeničkoj bolnici 100 uposlenih pozitivno na korona virus


U Kantonalnoj bolnici u Zenici zaraženo je 100 uposlenih, među kojima je 35 doktora i značajan broj medicinskih sestara, potvrdio je u ponedeljak 26. oktobra za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor ove ustanove Rasim Skomorac.

„To značajno otežava organizaciju rada i pružanje usluga svim pacijentima kojima je usluga potrebna. Preostale kolege i kolegice ulažu ogroman napor da pokriju nedostatak kolega koji su na bolovanju“, naglasio je Skomorac.

Velikom brzinom popunjavaju se kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica namijenjeni pacijentima zaraženim korona virusom, a veliki broj zaraženih s teškom kliničkom slikom zahtijevaju veću njegu i brigu, kazao je Skomorac.

Pojasnio je i da Kantonalna bolnica Zenica troši velike količine kisika, skoro kao i količine vode, s obzirom da je 70 posto hospitalizovanih pacijenata na kiseoničkoj podršci, a šest ih je na respiratorima.

U Zeničko-dobojskom kantonu se, uslijed nedostatka testova za korona virus, testiraju samo ljekari i pacijenti u bolnicama sa simptomima.

„Zeničko-dobojski kanton u ovom trenutku raspolaže sa minimalnim brojem testova. Prisiljeni smo da radimo samo najosnovnija testiranja“, kazao je Skomorac.

Zbog toga je Vlada dala saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj.

Krizni štab ZDK je od 23. oktobra izdao odluku kojom se obavezuju domovi zdravlja da zbog nedostatka PCR testova vrše testiranje prema prioriteti broj 1 Kantonalnog plana pripravnosti za oboljenja izazvana korona virusom što uključuje testiranje hospitaliziranih pacijenata i zdravstvenih radnika sa simptomima korona virusa zbog čega je testiranje običnih građana obustavljeno do daljnjeg, odnosno, nabavke određenog broja PCR testova.

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registriran je 701 novi slučaj zaraze korona virusom. Federalni Krizni štab je u međuvremenu donio odluku da je nošenje maski obavezno i na otvorenom na prostoru cijele Federacije.

Također, odobrava se, pored PCR testova koji ostaju zlatni standard, korištenje i antigenskih testova za dijagnostiku COVID-19. Ovi testovi, kako stoji u naredbi moći će se koristiti u situacijama kada PCR test nije dostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu.

XS
SM
MD
LG