Dostupni linkovi

Zaštitnik građana traži podatke od Komesarijata o incidentu sa migrantima u Bogovađi


Migranti pripremaju hranu ispred napuštene kuće u blizini granice sa Srbijom, Mađarskom i Rumunijom u selu Majdan u Srbiji, 16. decembra 2020.

Zaštitnik građana je, po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja iz medija da je grupa migranata smeštenih u Centru za azil u Bogovađi kod Lajkovca, mesta u Kolubarskom okrugu, 70 kilometara udaljenog od Beograda, naterala zaposlenu u Komesarijatu za izbeglice i migracije da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, pokrenuo postupak kontrole rada Komesarijata radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru, saopšteno je na sajtu ombudsmana.

U saopštenju Kancelarije zaštitnika građana navodi se da će u narednih deset dana stručni saradnici Odeljenja Zaštitnika građana za hitno postupanje posetiti Centar za azil Bogovađa kako bi prikupili informacije o incidentu, utvrdili razloge zbog kojih je do njega došlo kao i načine na koje je organizovano obezbeđenje tog centra.

"U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komesarijata za izbeglice i migracije, pokrenutom na osnovu snimka incidenta u Centru za azil u Bogovađi koji je objavljen na društvenim mrežama, Zaštitnik građana traži od Komesarijata podatke na koji način je organizovano obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi, kao i koje mere će biti preduzete u cilju uspostavljanja bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana, kako je saopšteno, traži i informacije da li su o incidentu obavešteni nadležni organi uprave i da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzimalo mere iz svoje nadležnosti.

XS
SM
MD
LG