Dostupni linkovi

Rusija vratila ikonu BiH, u četvrtak stiže u Sarajevo


Dodik je Lavrovu
uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije u Istočnom Sarajevu 14. decembra
Dodik je Lavrovu uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije u Istočnom Sarajevu 14. decembra

Rusija je u srijedu, 23.decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine (BiH) u Moskvi ikonu koju je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prije devet dana dobio od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Našem ambasadoru je danas predata ikona. Ona bi sutra trebala da bude u Sarajevu“, izjavio je Denis Hadžović, šef kabineta ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković.

Na upit Radija Slobodna Evropa koja je dalja procedura, Hadžović je rekao kako bi se u četvrtak, 24.decembra, trebali znati detalji.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, 18. decembra je formiralo predmet. Naveli su da će izvršiti provjere 'u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu'.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine je za RSE rečeno kako čekaju objašnjenje o tome kako je ikona završila na teritoriji BiH i pod kojim je okolnostima dana ruskom ministru.

Iz Dodikovog kabineta je u utorak, 22 decembra, saopšteno kako ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ''nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona''.

Navedeno je kako to potvrđuje i činjenica da sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ''ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato''.

XS
SM
MD
LG