Dostupni linkovi

Nadbiskup Hočevar u božićnoj poruci kritički o vakcini


Nadbiskup Stanislav Hočevar
Nadbiskup Stanislav Hočevar

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je u svojoj božićnoj poslanici da je pandemija korona virusa "najopasniji bunt našeg neusklađenog odnosa života", te da će vakcinacija protiv korona virusa u budućnosti doneti “novi kovid”.

"Ako nam danas pružaju vakcine koje su sastavljene i iz manipulisanih ćelija ljudskoga bića, iz ljudskih fetusa, i govore nam da nam daju lek, onda nam zapravo na duge staze pružaju novi kovid", stoji na zvaničnom sajtu Beogradske nadbiskupije.

Vernicima koji poštuju gregorijanski kalendar, u susret katoličkom Božiću 25. decembra, Hočevar je poručio da se “Isus ne miri sa tim da živimo u strahu i neizvesnosti, da budemo zatvoreni, izolovani, udaljeni jedni od drugih, niti je njegova želja da živimo sa maskama na licu", naveo je on.

Ova poruka dolazi u danu kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da zvanično vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji počinje 24. decembra, i to vakcinom kompanija Fajzer/Biontek, koja je za sada jedina odobrena u Srbiji, a da će prvi vakcinu primiti najstariji sugrađani u domovima za stare.

Šta kaže zakon?

Prema izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, koje je Narodna skupština Srbije usvojila u novembru ove godine, vakcinacija je obavezna za „lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B; i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije”.

Prema članu 33 tog zakona, u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, “može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti”.

Obaveznu i preporučenu vanrednu imunizaciju naređuje ministar zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost nadležne komisije.

Vakcinaciju protiv korona virusa kao neophodnu ističe i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Vakcine svake godine spasu milione života. Vakcine deluju tako što treniraju i pripremaju prirodnu odbranu tela, imuni sistem, da prepozna i bori se protiv virusa i bakterija koje ciljaju. Ako je telo kasnije izloženo tim klicama koje izazivaju bolest, telo je odmah spremno da ih uništi, sprečavajući bolest”, objašnjavaju iz SZO.

Na sajtu SZO stoji da se trenutno radi na proizvodnji pedesetak različitih vakcina protiv korona virusa, te da se radi na tome da u 2021. godini svaka zemlja bude u stanju da vakciniše 20 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG