Dostupni linkovi

SZO: Program COVAX udvostručuje globalnu ponudu vakcina na dvije milijarde doza


Viša medicinska sestra Dilhani Somaweera (zdesna) daje injekciju cjepiva Pfizer-BioNTech COVID-19 Kay Gallwey Chand (84) u Royal Free bolnici u Londonu 8. decembra 2020. na početku najvećeg ikad cijepljenja u Velikoj Britaniji.
Viša medicinska sestra Dilhani Somaweera (zdesna) daje injekciju cjepiva Pfizer-BioNTech COVID-19 Kay Gallwey Chand (84) u Royal Free bolnici u Londonu 8. decembra 2020. na početku najvećeg ikad cijepljenja u Velikoj Britaniji.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da je program pomoći u dobivanju vakcine protiv COVID-19 svim zemljama kojima je potrebna, bilo bogatim ili siromašnim, omogućio pristup gotovo dvjema milijardama doza vakcina od nekoliko proizvođača.

Generalni direktor Organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da sporazumi znače da će nekih 190 zemalja i gospodarstava koje sudjeluju u programu COVAX imati pristup vakcinama "tokom prve polovice sljedeće godine".

Aranžmani okupljaju proizvođače farmaceutskih proizvoda, uključujući AstraZeneca, Johnson & Johnson i Institut za serum u Indiji.

Dodao je da će "vakcine nadopuniti, a ne zamijeniti postojeće učinkovite alate koje imamo za suzbijanje prijenosa i spašavanje života“.

Inicijativa, koju su zajedno vodili savez za cjepiva GAVI, Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI), rekla je da joj je cilj isporučiti 1,3 milijarde doza odobrenih vakcina sljedeće godine za 92 zemlje s niskom i srednjom ekonomijom.

Richard Hatchett, izvršni direktor CEPI-a, rekao je da je savez COVAX također u pregovorima s Pfizerom i BioNtecom – čiji je vakcina protiv COVID-19 dobila regulatorno odobrenje u Sjedinjenim Državama prošle sedmice, i u Britaniji nešto ranije.

Inicijativa je također u pregovorima s Modernom, koja očekuje da će njezina vakcina COVID-19 uskoro biti odobrena, rekao je.

Donošenje doza vakcine u siromašne zemlje ogroman je izazov, jer su bogate zemlje odlučne vakcinisati cijelu svoju populaciju što je brže moguće.

COVAX financiraju zemlje donatori, multilateralni zajmodavci poput Svjetske banke i privatne dobrotvorne organizacije poput Zaklade Bill & Melinda Gates.

Izvršni direktor GAVI-a Seth Berkley rekao je da je cilj pružanja globalne, pravične distribucije vakcina protiv COVID-19.

Ali dodao je: "Još uvijek trebamo više doza, i da, još uvijek trebamo više novca."

GAVI i WHO pokrenuli su COVAX u aprilu kako bi osigurali pristup vakcinama protiv COVID-19 siromašnim zemljama i zemljama sa srednjim prihodima.

SZO razvija šemu distribucije vakcine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

XS
SM
MD
LG