Dostupni linkovi

Vlasnik prodemokratskih medija u Hong Kongu oslobođen uz kauciju


Lai (73) je sada u kućnom pritvoru, mora da preda pasoš i ne sme da se sastaje sa predstavnicima stranih vlada ili institucija koje Kina smatra neprijateljskim.

Jedna od vodećih ličnosti prodemokratskog pokreta u Hong Kongu, vlasnik medijske kompanije Džimi Lai (Jimmy Lai), koji je bio u pritvoru na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti, danas 23. decembra je oslobođen uz kauciju.

Lai, koji je veoma kritičan prema vlastima u Pekingu, optužen je za dosluh sa stranim elementima radi ugrožavanja nacionalne bezbednosti, na osnovu Tviter poruka i intervjua i komentara koje je davao za strane medije.

Vlasnik tabloida Epl dejli bio je u pritvoru od 12. decembra, a oslobođen je uz kauciju od milion evra. Lai (73) je sada u kućnom pritvoru, mora da preda pasoš i ne sme da se sastaje sa predstavnicima stranih vlada ili institucija koje Kina smatra neprijateljskim.

Takođe, zabranjeno mu je i da postavlja objave na društvenim mrežama, kao i da daje izjave medijima.

Sudska pravila zabranjuju štampi da detaljno otkriva pravne argumente koje su odbrana i tužilaštvo izneli tokom saslušanja za puštanje Laia na slobodu.

XS
SM
MD
LG