Dostupni linkovi

Irska uvodi nove mjere zbog korona virusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Irska je, u utorak 22. decembra, najavila nova mjere ograničenja zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom. Kako javlja Agencija Frans Press (AFP) mjere će biti prilagođene od Božića do 12. januara kako bi se suzbilo širenja novih infekcija.

U televizijskom obraćanju irski premijer Majkl Martin (Micheal Martin) rekao je da je vlada odlučila ponovno uvesti najviši nivo ograničenja, nivo pet, nakon sve većeg broja zaraženih korona virusom.

Vlada je odlučila da se vrati na najviši nivo mjera od 24. decembra do 12. januara, uz određena prilagodjavanja, pa će prodavnice biti otvorene ali će januarska sniženja biti odgođena.

Posjete medju domaćinstvima će biti moguće do 26. decembra, a škole ostaju otvorene.

Prema tim mjerama, od porodica će se tražiti da ostanu kod kuće s određenim promjenama tokom prazničnog razdoblja.

Martin je rekao da je trenutna dnevna stopa rasta od "približno 10 posto, očito izvor ozbiljne zabrinutosti i jednostavno nije održiva".

Objasnio je da nema "čvrstih dokaza" da je novi soj virusa koji se proširio na jugu Engleske stigao do Irske. Ali dodao je da visoka stopa rasta u zemlji znači da je "najodgovornija stvar da se nastavi pod pretpostavkom da je već tu".

Prema posebnim mjerama, nova ograničenja bit će uvedena od Badnjaka 24. decembra do 12. januara.

Samo dva domaćinstva smiju se miješati od 27. decembra, a frizeri, restorani i pabovi koji poslužuju hranu također se moraju zatvoriti 24. decembra.

Uprkos novim ograničenjima, koja će izvršiti dodatni pritisak na irski ugostiteljski sektor tokom unosnog božićnog razdoblja, Martin je poslao i notu optimizma.

"Koliko god se malo tko od nas mogao osjećati povratkom ograničenja, važno je zapamtiti da je nada stvarna, na kraju ovog tunela ima svjetla," rekao je on, prenosi AFP.

Irski premijer potvrdio je dolazak 10.000 vakcina protiv COVID-19, koje će najprije dobiti najugroženiji.

"Siguran sam da bi nam program cijepljenja donio veću slobodu i način na koji upravljamo virusom u novoj godini," rekao je Martin.

Irska, koja ima gotovo pet miliona stanovnika, do sada je registrovala 2.158 umrlih i 80.267 zaraženih, a 727 u poslednja 24 sata, najnoviji su podaci.

XS
SM
MD
LG