Dostupni linkovi

Predsednica Kosova poziva na konsultacije o vanrednim izborima


Kosovski premijer Avdulah Hoti
Kosovski premijer Avdulah Hoti

Vjosa Osmani, predsednica Skupštine Kosova i vršilac dužnosti predsednika Kosova, pozvaće u utorak političke partije na razgovor u vezi datuma održavanja izbora nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim izbor Vlade Avdulaha Hotija 3. juna, potvrdio je za RSE njen savetnik za medije Bekim Kupina.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri, člana vladajuće koalicije, izjavio je da njegova stranka prihvata i poštuje odluku Ustavnog suda.

"DSK prihvata odluku Suda, tu nema diskusije. U drugoj smo političkoj situaciji", rekao je Haziri.

Rekao je da će zemlja ići na izbore, u nadi da će time biti stvorena politička stabilnost.

Ustavni sud Kosova doneo je takvu odluku zato što je za izbor Vlade bio presudan glas poslanika koji je prethodno bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Sud je konstatovao da odluka Skupštine Kosova o izboru Vlade nije bila u skladu sa Ustavom, jer nije dobila potrebnu većinu glasova svih poslanika.

Sud je dalje konstatovao da uzimajući u obzir da Vlada nije izabrana po Ustavu, predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da se održe ne kasnije od 40 dana od dana raspisivanja.

Aktuelna vlada ostaje na dužnosti do izbora nove Vlade Kosova.

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Krueziu (Kryeziu) izjavio je za RSE da na osnovu ustavnih odredbi, vršioc dužnosti predsednika Vjosa Osmani sada treba da okupi političke lidere, koji treba da odluče o raspuštanju Skupštine i raspisivanju novih izbora. Predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da se održi u roku od 40 dana.

Sjedinjene Države pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da ispoštuju odluke Ustavnog suda i obezbede da građani Kosova mogu odabrati svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora - navodi se u izjavi Ambasade SAD-a na Kosovu.

Opoziciona DPK pozdravlja odluku Ustavnog suda

Opoziciona Demokratska partija Kosova (DPK) je pozdravila odluku Ustavnog suda Kosova uz navode da se otvara put za nove parlamentarne izbore na Kosovu.

“Aktuelna vladajuća koalicija već nekoliko meseci nema parlamentarnu većinu da donese bilo koji zakon i blokira normalno funkcionisanje državnih institucija”, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se da je DPK u nekoliko navrata pozivao parlamentarne političke stranke da glasaju za raspuštanje Skupštine Kosova i navode da je sada neophodno što pre organizovati nove izbore.

“Konačno, večeras je potvrđeno da je ‘koalicija nade’ koja je proizašla iz izbora 6. oktobra najveća obmana učinjena građanima Republike Kosova, a posledice svi trpimo više od godinu dana”, navodi se u saopštenju.

Vlada izabrana glasom osuđenog poslanika

Etem Arifi iz Aškalijske partije, uprkos tome što je pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zbog malverzacija sa subvencijama, učestvovao je na sednici Skupštine na kojoj je izabrana Vlada Avdullaha Hotija 3. Juna sa 61 glasom poslanika, upravo onoliko koliko je potrebno.

Potom je Pokret Samoopredeljenje zatražio ocenu Ustavnog suda u vezi spornog glasa poslanika Arifija a početkom decembra je održano i javno saslušanje Ustavnog suda na kome je razmatran njhov zahtev.

Tada je Samoopredeljenje zatražilo od sudija Ustavnog suda da proglase nevažećim glasanje poslanika Etema Arifija prilikom izbora Vlade premijera Avdulaha Hotija.

Naime, Samoopredeljenje je tvrdilo da je odlučujuchi glas za izbor Hotijeve Vlade bio upravo glas poslanika Arifija a koji je izgubio mandat nakon što je pravosnažnom presudom Apelacionog suda osuđen za krivično delo sa zatvorskom kaznom od 1 godine i 3 meseca. Istaknuto je da Etemu Arifiju nije trebala da bude potvrđena kandidatura za poslanika na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Kaznu poslaniku Etemu Arifiju mediji su objavili 8 meseci nakon što je Apelacioni sud objavio presudu protiv njega u avgustu 2019. godine. Kako je Centralna izborna komisija saopštila, Arifi je skrivao činjenicu da je pravosnažno osuđen i kandidovao se na parlamentarnim izborima koji su održani 6. oktobra 2019. godine, iako mu je to prema zakonu zabranjeno.

Inače, vlada Avdulaha Hotija je formirana nakon što je oborena vlada Aljbina Kurtija a na zahtev Hotijevog Demokratskog saveza Kosova, koji je bio Kurtijev koalicioni partner.

XS
SM
MD
LG