Dostupni linkovi

U Srbiji naredne nedelje vakcinisanje pristiglim Pfizer vakcinama


Prvi deo Pfizerovih vakcina stigao u Srbiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Prvi deo Pfizerovih vakcina stigao u Srbiju

U Beogradu je 22. decembra ujutru preuzet prvi kontingent od 4.875 doza „Fajzerove“ (Phizer) vakcine, rekao je novinarima državni sekretar u Ministarsrvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek.

"Vakcina je stigla, odmah smo je smestili u Institut za virusologiju ‘Torlak’, u hladnjače na minus 80 stepeni“, rekao je Đerlek i dodao da će najverovatnije sledeće nedelje početi imunizacija.

U toku dana, naveo je Đerlek, znaće će se koja grupa će prva primiti vakcinu.

On je precizirao da će imunizacija početi kada se dobije dozvola od ALIMS-a (Agencija za lekove i medicinska sredstva), a očekuje se do kraja nedelje, a izvršiće se i edukacija zdravstvenih radnika za vakcinaciju.

Istovar vakcina na aerodromu u Beogradu
Istovar vakcina na aerodromu u Beogradu

Kako je naveo, u toku januara očekuje se da stigne još 20 - 21.000 „Fajzerovih“ vakcina jer je uvozna dozvola izdata za 24.000.

"To je za sada sigurno, a ono što su predsednik i premijerka Srbije rekli, jeste da se vrše intenzivni razgovori sa Rusima oko vakcine Sputnjik V, kao i sa Kinezima o uvozu njihove vakcine“, rekao je Đerlek.

On je dodao da je u toku prvi sastanak Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i da sledi priprema operativnog plana za imunizaciju koja će se vršiti vršiti 2021. godine.

Prva pošiljka vakcina na aerodromu u Beogradu
Prva pošiljka vakcina na aerodromu u Beogradu

Ministar zdravlja formirao je Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju protiv COVID-a 19, na čijem čelu je Mirsad Đerlek. Članove tima, pored predstavnika ministarstava, čine lekari i epidemiolozi.

Vlada Srbije usvojila je opšte ciljeve plana imunizacije u Srbiji i predvidela aktivnosti za ostvarenje tih ciljeva, što stoji u Akcionom planu koji je izradio Institut "Batut".

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, izjavio je 18. decembra u Novom Sadu da će prve doze vakcine kompanije „Fajzer“ (Pfizer) stići u Srbiju u ponedeljak ili utorak (21. ili 22. decembra), i to u prvoj tranši nešto manje od 5.000 doza, a primiće ih korisnici staračkih domova.

Lončar je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija „Fajzer“ i Biontek (BioNTech) izdata 17. decembra u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Prema njegovim rečima, Srbija je među prvima dobila vakcine jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa kompanijom „Fajzer“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 15. decembra da će prve količine, kako je rekao "bar dve" vakcine protiv korona virusa, stići u zemlju "pre kraja godine". Vučić je rekao i da će početak vakcinacije zavisiti od zdravstvenih vlasti i dodao da veruje da će ona početi "u decembru a najkasnije u januaru".

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je 12. decembra da je dozvolila upotrebu vakcine za COVID-19 koju su razvile farmaceutske kompanija Fajzer i njen nemački partner Biontek.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG