Dostupni linkovi

U Sloveniji od utorka masovno testiranje na COVID-19


Testiranje na prisutnost COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)
Testiranje na prisutnost COVID-a 19 (ilustrativna fotografija)

U Sloveniji u utorak (22. decembar) počinje masovno dobrovoljno testiranje na korona virus, najavljeno je iz slovenačkog Ministarstva zdravlja.

Testiranje će biti besplatno, a oni koji se žele testirati moraju da ponesu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, održavaju fizičku distancu i nose masku.

Rezultati brzih testova koji će se koristiti tokom testiranja od utorka se u Sloveniji smatraju ekvivalentnim rezultatima dobijenim PCR testovima.

Masovno testiranje bit će dostupno u svim većim slovenačkim gradovima, a veći broj mjesta za testiranje bit će osiguran u oblastima u kojima je epidemiološka situacija najgora.

Masovno testiranje bit će vršeno do četvrtka (24. decembar) prenose slovenački mediji.

U Sloveniji je u ponedjeljak (21. decembar) potvrđeno 395 novih zaraza korona virusom, a umrlo je 39 osoba od posljedica COVID-a 19.

Broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 106.292, od čega su aktivna 19.964 slučaja, a prosječni broj dnevno potvrđenih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1.359.

U bolnicama je 1.214 oboljelih od COVID-a 19. Broj ukupno umrlih od posljedica epidemije povećao se na 2.353, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Vlada Slovenije je 19. decembra privremeno ublažila neke restrikcije, ali samo na kratko vrijeme tokom božićnih i novogodišnjih praznika i pod uslovom da se sljedećih dana epidemiološka situacija ne pogorša.

XS
SM
MD
LG