Dostupni linkovi

IOM za ponedjeljak prolongirao zatvaranje kampa za migrante 'Lipa'


Migranti kampa "Lipa" (11. decembar)
Migranti kampa "Lipa" (11. decembar)

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) za ponedjeljak, 21. decembar, prolongirala je zatvaranje prihvatnog kampa za migrante "Lipa", koji se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Rok je drugi put prolongiran zbog molbe koja je stigla iz nadležnih institucija BiH, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnici IOM-a.

Predstavnici grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona i dalje se protive ponovnom otvaranju nedavno zatvorenog prihvatnog centar "Bira" u Bihaću zbog kako su rekli kontrole sigurnosne situacije i smanjenja pritiska na užu gradsku zonu.

Konačno rješenje o pronalasku smještaja za oko 1.200 korisnika usluga kampa "Lipa", koji bi se trebao zatvoriti zbog neuslovnosti za život, trebalo bi dati Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH nije 16. decembra donijelo odluku da se kamp "Lipa" proglasi prihvatnim centrom, niti je odredilo drugu lokaciju za izmještanje migranata.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je 16. decembra izjavio da je plan Ministarstva da se migranti iz "Lipe" privremeno smjeste u bivši migrantski kamp "Bira".

Vlasti Unsko-sanskog kantona su prihvatni kamp "Bira" ispraznile početkom septembra.

XS
SM
MD
LG