Dostupni linkovi

Međunarodni predstavnici u BiH pozvali građane Mostara da izađu na izbore


Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, te ambasade Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), OSCE u BiH i Ured visokog predstavnika (OHR), pozvali su građane Mostara da u nedjelju, 20. decembra glasaju na prvim lokalnim izborima od 2008. godine.

„Izbori u Mostaru moraju proteći u mirnom okruženju i u skladu sa važećim zakonskim okvirom i međunarodnim standardima. Svima koji učestvuju u ovom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno vrše svoje dužnosti u skladu sa postojećim pravilima i procedurama”, navodi se u zajedničkoj izjavi međunarodnih predstavnika u BiH.

Ambasadori, imajući u vidu trenutnu pandemiju COVID-19, apeluju da se ispoštuju odgovarajuće mjere zaštite u procesu glasanja i brojanja glasova, te pozivaju nadležne organe da osiguraju svu potrebnu zaštitnu opremu i poštiovanje zaštitnih mjera na biralištima kako bi se obezbijedilo sigurno okruženje.

“Konačno, pozivamo sve stranke i nezavisne kandidate koji budu izabrani u Gradsko vijeće Mostara da što prije provedu rezultate izbora nakon njihove ovjere, te izaberu gradonačelnika. Mostarci, koji su toliko dugo čekali da ostvare svoja prava, zaslužuju gradsko vijeće koje će biti u potpunosti posvećeno služenju njihovim interesima”, piše u saopštenju.

Lokalni izbori u Mostaru održaće se u nedjelju 20. decembra, nakon 12 godina čekanja.

Održavanje izbora omogućeno je sporazumom kojeg su 17. juna u Mostaru potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Posljednji put lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za izbore u Mostaru se prijavilo 38 političkih partija i devet nezavisnih kandidata.

XS
SM
MD
LG