Dostupni linkovi

Vlada FBiH osigurala sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19


Vlada Federacije Bosne i Hercergovine donijela je odluku o preraspodjeli sredstava od 11 miliona 700 hiljada KM (oko pet miliona 850 hiljada eura) budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva, s ciljem omogućavanja plaćanja preostalog dijela finansijskih sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam.

Odluka je donesena na dvije hitne, telefonske sjednice, održane u petak 18. decembra zakazane na zahtjev federalnih ministara zdravstva i finansija.

Prethodno je Vlada FBiH zadužila ovo ministarstvo da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev kako bi bio hitno pripremljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava.

U usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva zdravstva navedeno je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u petak 18.12.2020. godine dostavilo, uz posljednji poziv na plaćanje, obavještenje da je produžen rok za uplatu do 21.12.2020. godine.

Naglašeno je i da do 11.12.2020. godine ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku vakcina, niti je on definisan u Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX).

Zamjenik ministrice civilnih poslova BiH Siniša Ilić izjavio je u srijedu, 16. decembra kako je nabavka vakcina protiv COVID-19 za BiH ugrožena, jer bosanskohercegovački entitet FBiH nije uplatila svoj dio sredstava za nabavku.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, Ilić je kazao da je bh. entitet Republika Srpska (RS) uplatila oko 400.000 KM (204.566 eura), a da FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza.

COVAX mehanizam je važan stup u globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa vakcinama protiv COVID-19 kojim upravljaju Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

XS
SM
MD
LG