Dostupni linkovi

Šef diplomatije Srbije u Mađarskoj, razgovori o gasovodu i infrastrukturi


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom nakon sastanka 18. decembra 2020.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom nakon sastanka 18. decembra 2020.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je tokom posete Mađarskoj 18. decembra, na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da je Srbija završila izgradnju svog dela gasovoda od bugarske do mađarske granice i izrazio nadu da će Mađarska za dve godine, kada izgradi svoj deo gasovoda, dobijati gas iz “Turskog toka”.

„Tako ćemo učiniti naše privrede sigurnijim i bolje ih snabdeti gasom, a to će uticati i na zaštitu životne sredine", rekao je Selaković, kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković je poručio da gas „nema nacionalnost, već cenu“ i naglasio da će Srbija kupovati onaj gas koji ima najnižu cenu, ali i koji najlakše može doći do naših domaćinstava.

Mađarska i Srbija potpisale su u junu sporazume o energetskoj saradnji, a Mađarska bi od oktobra 2021. godine mogla da se snabdeva gasom preko Srbije, kako je tada najavio šef mađarske diplomatije Sijarto.

Radio Slobodna Evropa je u martu 2019. pisao da je Energetska zajednica u odluci od 1. februara 2019. dala “zeleno svetlo” za novi gasovod kojim bi se Srbija priključila na “Turski tok”, ali uz određene uslove, koji se pre svega odnose na konkurenciju, kako bi novim gasovodom potekao i gas iz nekih drugih izvora, a ne isključivo iz Rusije.

Tema razgovora u Budimpešti, kako je naveo Selaković, bila je i infrastrukura, tačnije izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, ističe, trebalo da doprinese boljem protoku robe, većoj konkurentnosti, ali i učestalija, sigurna i brza putovanja za turiste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u maju da bi kompletna brza pruga od Beograda do Budimpešte trebalo da bude završena do 2024. godine. Gradnja ove pruge prvi je prekogranični projekat u okviru „Inicijative 16+1“, kao i prvi tripartitni ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske, rekla je ranije premijerka Srbije Ana Brnabić.

Mađarska, partner na ovom projektu koji dolazi iz EU, u maju ove godine je u parlamentu izglasala čuvanje tajnosti detalja finansijskog ugovora sa Kinom o gradnji železničke veze Budimpešta-Beograd, jer se taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u toj zemlji.

Selaković je na sastanku 18. decembra zahvalio Mađarskoj zbog podrške Srbiji u evropskim integracijama i rekao da se danas glas Srbije, preko Mađarske, u Briselu mnogo jače čuje nego ranije.

„Kada jednoga dana Srbija i formalno postane deo evropske porodice, kao što istorijski jeste, jednu od najvećih zahvalnosti za to Srbija će dugovati upravo Mađarskoj", podvukao je Selaković.

Selaković je izjavio i da će Mađarska sa 130 miliona evra podržati ulaganje 24 mađarske kompanije u Srbiju i dodao da taj novac neće otići samo u Vojvodinu, već i južno od Save i Dunava.

On je dodao i da je njegova poseta Mađarskoj prva poseta jednoj susednoj zemlji, sa kojom je, ističe, Srbija u prethodnom periodu od dobrosusedskih izgradila prijateljske odnose.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Selaković je kazao da je uveren da su mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj jedna od najjačih alki lanca Srbije i Mađarske.

Zahvalio je i Mađarskoj što prema srpskoj nacionalnoj manjini ima pažljiv i brižan odnos, a posebno, kako je rekao, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji budimskoj.

Selaković i Sijarto potpisali su i Memorandum o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Selaković je, nakon potpisivanja, istakao da će ovim dokumentom biti omogućeno da srpske i mađarske diplomate borave i rade pod jednim krovom i poručio da je to odnos vrhunskog poverenja dveju zemalja.

To će, kako je objasnio, omogućiti srpskoj diplomatiji da bude prisutna u onim državama u kojima Mađarska ima diplomatsko-konzularna predstavništva, a mađarskoj diplomatiji da bude prisutna tamo gde Srbija ima svoje ambasade.

On je izrazio nadu da će uskoro, na šestoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, biti potpisan prvi aneks koji će omogućiti sprovođenje tog memoranduma.

XS
SM
MD
LG