Dostupni linkovi

Devet osoba optuženo za ratni zločin nad Bošnjacima kod Sokoca


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv devet osoba za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima, općina Sokolac u centralnom Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je u petak 18. decembra.

Optuženi se terete za napad na selo Novoseoci i ubistvo 45 civila bošnjačke nacionalnosti u septembru 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milana Tupajića, rođenog 1954. godine, Knežina, Sokolac, Dragomira Obradovića zvanog Dragan, rođen 1950. godine, Krševi, Sokolac, Momčila Pajića, zvanog Paja, rođenog 1955. godine, Sijerci, Sokolac, Alekse Gordića zvanog Aco, rođenog 1968. godine u Han Pijesku, Miladina Gaševića, zvanog Ćirko, rođenog 1961. godine, Vidrići, Sokolac, Momira Kezunovića, zvanog Keza, Roki, Pašo i Meca, rođenog 1957. godine, Vidrići, Sokolac, Branislava Kezunovića, zvanog Miki, rođenog 1959. godine, Vidrići, Sokolac, Željka Gaševića, zvanog Gašo, rođenog 1968. godine, Vidrići, Sokolac i Jadranka Šuke, rođenog 1957. godine, Sokolac.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane (TO), Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okoline sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na spomenuto selo, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu.

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškarca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije skupine doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina.

Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubistava.

Nakon počinjenog zločina i ubistava, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Optuženi se terete za kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Krstić Radislava, koji je u Međunarodnom krivičnom sudu (MKSJ) u Den Haagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Također, Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i poduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG