Dostupni linkovi

Nastavljena hapšenja zbog ratnog zločina na području Sokoca


Pripadnici SIPA-e, arhivska fotografija

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da su u srijedu 16. septembra uhapšena još dvojica osumnjičenih za ratne zločine na području opštine Sokolac, četrdesetak kilometara od Sarajeva.

Uhapšeni su Pajić Momčilo, nekadašnji komandir Vojne policije i Aleksa Gordić, zamjenik komandira Vojne policije.

Pajić je, kako se navodi, uhapšen nakon ispitivanja u Tužilaštvu BiH, dok je Gordić lociran i lišen slobode na području Sokoca.
Rano jutros su policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) na području opštine Sokolac, uhapsili su sedam osoba, osumnjičenih za ratni zločin na području ove opštine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prethodno su jutros uhapšeni Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, pripadnici Izviđačke čete romanijske motorizovane brigade VRS Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka.

Kako je rečeno, putem međunarodnih pravnih mehanizama biće zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekookeanskim zemljama.

“Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i direktni počinioci ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, opština Sokolac, 1992. godine”, navodi se u saopšenju iz Tužilaštva.

Ovim predmetom, kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS. On će biti ispitan, kako se navodi u saopštenju iz Tužilaštva BiH, u saradnji sa organima Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Optužnicom je obuhvaćena i osoba inicijala K.N., pripadnik čete Vojne policije koji boravi u Kanadi i biće zatraženo njegovo izručenje.

“Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22 septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvojili muškarce od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Navodi se da su sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene, ekshumirane i identifikovane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Postupajući tužilac ispitaće osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH je u realiziranju današnje operacije, ostvarilo saradnju sa SIPA-om, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA BiH) i Graničnom policijom BiH.

XS
SM
MD
LG