Dostupni linkovi

Srbija glasala protiv rezolucije UN o Krimu


Za ovaj tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane

Predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN) su na Generalnoj skupštini UN glasali protiv rezolucije u kojoj se traži od Rusije da što pre prekine "privremenu okupaciju" Krima, ukrajinskog poluostrva koje je ta zemlja pripojila 2014. godine.

U rezoluciji usvojenoj 7. decembra se, između ostalog, "poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije".

Takođe, zvanična Moskva se poziva da odmah prekine sa "daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine".

Za ovaj tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane.

Rezoluciju su, između ostalih, podržale Sjedinjene Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Osim Srbije, protiv su glasale Rusija, Kuba, Belorusija i Kirgistan.
Sve zemlje koje se graniče sa Srbijom podržale su rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine (BiH) koja je bila uzdržana.

Tekst rezolucije nije obavezujući, ali ima političku težinu. Predložilo ga je 40 zemalja, među kojima su evropske (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, baltičke zemlje i druge), SAD, Australija, Kanada i Turska.

U sukobu između proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG