Dostupni linkovi

Civilni sektor poziva Vladu Srbije da sprovede reforme


Zgrada Vlade Srbije u Beogradu
Zgrada Vlade Srbije u Beogradu

Grupa od 75 organizacija civilnog društva pozvala je Vladu Srbije da "izvuče pouke iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje" i izrazila nezadovoljstvo stanjem u Srbiji i izostankom reformi koje je Vlada prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU.

EU nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom tokom 2020, a tokom 2019. je otvorila samo dva.

Ove organizacije su navele da je ta odluka prevashodno posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme.

„Da obezbedi nezavisnost pravosuđa, suzbije korupciju, omogući izražavanje i ispoljavanje političkog i svakog drugog mišljenja, obezbedi uslove za slobodu medija, kao i nezavisnost regulatornih i nezavisnih tela od političkog pritiska“, rečeno je saopštenju koje su prenele Građanske inicijative.

Organizacije civilnog društva su navele da je pandemija COVID-19 ogolila „nefunkcionalnost političkog poretka“, a da rezultati Vlade Srbije u 2020. godini u ključnim oblastima za napredak u procesu pristupanja EU, ukazuju na nedostatak iskrene političke volje da se sprovedu neophodne promene.

„Zloupotreba skupštinske govornice za iznošenje optužbi protiv pojedinaca, medija i organizacija koji nisu prisutni u skupštinskoj sali, predstavljaju opasnost za njihovu bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog sektora poručuju da bez javne osude i adekvatnog sankcionisanja govora mržnje neće biti moguće uspostaviti elementarne uslove za otpočinjanje iskrenog dijaloga sa neistomišljenicima.

Dodaje se da Vlada Srbije i politički lideri vladajuće koalicije imaju najveću odgovornost za ovakvo stanje.

Potpisnici ovog saopštenja su naveli da su otvoreni za iskren dijalog, ali da neće prihvatiti da učestvuju u kreiranju privida dijaloga i obezbeđivanju legitimiteta simuliranim reformama.

Istog dana kada je civilni sektor upitio ovaj poziv, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je tokom razgovor sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, izjavio da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade.

XS
SM
MD
LG