Dostupni linkovi

Potvrđeni rezultati lokalnih izbora u BiH uz nekoliko izuzetaka


Sporni rezultati u Doboju, Srebrenici, Travniku i Zvorniku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) potvrdila je u srijedu 16. decembra rezultate lokalnih izbora u BiH održanih 15. novembra.

Rezultati izbora potvrđeni su za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH (FBiH), 55 skupština opština u Republici Srpskoj (RS), za 119 načelnik opština u BiH, za 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, 5 skupština gradova u RS, 21 gradonačelnika gradova u BiH, te rezultate izbora za skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Rezultati izbora nisu potvrđeni u Srebrenici, na istoku BiH, i Doboju, na sjeveru BiH, zbog povreda izbornog procesa, rekao je na press konferenciji CIK-a predsjednik komisije Željko Bakalar.

„Po pitanju Srebrenice i Doboja vode se postupci o utvrđivanju povreda izbornog procesa i odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju koje je pokrenuo CIK. Odluke o daljem postupanju biće donesene nakon okončanja postupka, a Apelaciono vijeće Suda BiH je zauzelo isti stav˝, rekao je Bakalar.

Rezultati opštih izbora u BiH nisu potvrđeni ni za skupštinu opštine Zvornik, na istoku BiH, za šta će biti donesena naknadna odluka CIK-a, a nije donesena ni odluka za izbor načelnika Općine Travnik, u središnjoj BiH, s obzirom da je kandidat koji je pobijedio preminuo.

„Za Travnik, CIK je potvrdio rezultate za izbor načelnika, ali zbog smrti kandidata koji je osvojio mandat, CIK će donijeti naknadnu odluku o daljim koracima u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, o čemu će javnost biti obaviještena,“ pojasnio je Bakalar.

Na dan održavanja lokalnih izbora u BiH (15. novembar), preminuo je Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Opštine Travnik, nakon što je nekoliko dana bio hospitaliziran uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja zbog COVID-19.

Peco je osvojio najviše glasova za načelnika u ovoj opštini, ali je smrt kandidata za općinskog načelnika, tokom izbornog dana, presedan u BiH i Izborni zakon ne nudi odgovor kako postupiti u ovom slučaju.

Iz CIK-a su napomenuli da je nakon 5. decembra donijeto ukupno sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića, i to u 38 izbornih jedinica i na 182 biračka mjesta.

XS
SM
MD
LG