Dostupni linkovi

Lavrov odbacio kao 'komične' istrage medija o trovanju Navaljnog


Hrvatski predsjednik Zoran Milanovic i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Zagrebu, 16 decembra 2020.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u srijedu je ocijenio "komičnim" istrage više medija među kojima su i američki CNN i njemački nedeljnik Špigel (Der Spiegel), u kojim je ruska bezbjednosna služba (FSB) optužena da je pratila opozicionara Alekseja Navaljnog prije njegovog trovanja, javlja AFP.

"Sve te vijesti su smiješne za čitanje", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tokom zvaničnog boravka u Hrvatskoj.

"Međutim način na koji su te vijesti prezentovane otkriva jednu stvar a to je nedostatak etike među našim zapadnim partnerima i to normalnih diplomatskih sposobnosti", rekao je on nagovještavajući da vidi djelovanje državnih aktera u medijskim istraživanjima objavljenim ove nedelje.

U tim izvještajima mediji, među kojima i istraživački sajt Belingkat (Bellingcat), navode da su stručnjaci za hemijsko oružje ruske obavještajne službe pratili Alekseja Navaljnog godinama, uključujući i na dan njegovog navodnog trovanja ljetos u Sibiru. Belingkat je objavio imena i portrete tih ljudi i njihovih nadređenih.


Navaljni je reagovao rekavši da zna ko je htio da ga ubije, gdje oni žive i gdje rade.

U članku se međutim ne utvrđuje nikakav direktan kontakt između tih agenata i Navaljnog, niti se daje dokaz o prelasku na djelovanje ili o tome da je izdato naređenje za djelovanje.

Rusija je više puta demantovala da je Navaljni otrovan u Tomsku 20. avgustu navodeći da toksička supstanca Novičok koja je detektovana u zapadnim laboratorijama poslije njegove hospitalizacije u Njemačkoj nije bila prisutna u njegovom organizmu dok je bio na liječenju u Rusiji.

XS
SM
MD
LG