Dostupni linkovi

U BiH 13 uhapšenih zbog međunarodnog šverca cigaretama


Zaplijenjeni duhanski proizvodi, juni 2020.
Zaplijenjeni duhanski proizvodi, juni 2020.

Pripadnici granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su u srijedu 16. decembra 13 od 14 lica za kojim se tragalo u okviru potrage za osobama koje se sumnjiče za međunarodni šverc cigaretama kojim je nanesena šteta po budžet BiH od najmanje 400.000 KM (203.600 eura), izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Franka Vican, glasnogovornica Granične policije.

Akciju usmjerenu protiv lica, uglavnom sa područja Foče i okolice, na istoku BiH, pokrenulo Tužilaštva BiH, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Osobe su „osumnjičene da su u drugoj polovici 2020. godine, vršile krijumčarenje i prodaju velike količine cigareta bez akciznih markica BiH, čime su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist i nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine,“ navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nalazi se na terenu, gdje koordinira rad 250 policijskih djelatnika Granične policije BiH i MUP-a bh. entiteta Republike Srpske, koji sudjeluju u akciji, u saopštenju se dodaje.

Franka Vican je kazala kako je tokom akcija koja još uvijek u toku, pretreseno 17 lokacija, koje su koristili osumnjičeni.

Oni su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizirana skupina, vršili krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonodavstvom BiH, saopštilo je Tužilaštvo.

Izvršenje kaznenih djela, realizirano je za vrijeme pandemije COVID-19, u BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizirana skupina sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima kaznenih djela. Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, kazali su iz Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG