Dostupni linkovi

EU bi mogla usvojiti strožija pravila i kazne za tehnološke kompanije


Američke tehnološke kompanije uključujući Amazon, Apple, Facebook i Google suočavaju se sa novčanim kaznama u vrijednosti i do 10 posto godišnjeg prometa prema novom nacrtu pravila Evropske unije objavljenom u utorak, prenosi Reuters. Cilj novog seta zakonodavstva je da se suzbije moć ovih kompanija.

Nova pravila su najozbiljniji pokušaj bloka od 27 zemalja članica da obzuda tehnološke kompanije koje kontrolišu mnoštvo podataka i mrežne platforme na koje se oslanjaju hiljade kompanija i milioni Evropljana u svom radu i društvenim interakcijama.

No, ovaj set pravila mogao bi dovesti i do raspirivanja napetosti sa Washingtonom koji je već iritiran zbog pokušaja Brisela da više oporezuje američke tehnološke kompanije.

“Čini se da Evropa namjerava kazniti uspješne kompanije koje su napravile velike investicije u evropski ekonomski rast i oporavak”, rekao je izvršni potpredsjednik američke Gospodarske komore Myron Brilliant.

Regulatorna kontrola raste u svijetu tehnoloških kompanija nakon niza skandala oko privatnosti i dezinformacija. Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton odbacio je sugestije da bi pravila mogla biti diskriminatorna.

“Svi su dobrodošli u Evropu. Naša odgovornost je da damo smjernice, pravila kako bismo zaštitili ono što nam je najvažnije”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Jedan od setova novih pravila Zakon o digitalnom tržištu cilja na kompanije koje imaju više od 6,5 milijardi godišnjeg evropskog prometa u posljednje tri godine, 65 milijardi eura tržišne vrijednosti, te su osnovna platforma za pružanje usluga u najmanje tri EU zemlje. Drugi set pravila Zakon o digitalnim uslugama također cilja na velike platforme, odnosno one koje imaju više od 45 miliona korisnika.

Od njih će se također tražiti da se više potrude oko nelegalnog sadržaja, zloupotreba platformi i međunarodnih manipulacija koje rade na uticaju izbora i javnog zdravlja, ili će se suočiti sa kaznom od šest posto ukupnog globalnog prometa.

Kompanije će također morati pokazati i detalje političkog oglašavanja na svojim platformama.

“Dva prijedloga imaju jednu svrhu: osigurati da mi kao korisnici imamo pristup širokom izboru sigurnih proizvoda i usluga. I da kompanije koje posluju u Evropi mogu slobodno i pošteno da se takmiče online kao što to čine offline”, rekla je Margrethe Vestager, povjerenica za tržišno natjecanje EU.

Google je upozorio da bi nova pravila mogla pogoditi inovacije i rast.

Nacrt pravila trebaju odobriti članice Evropske unije kao i zastupnici, od kojih neki traže strožije zakone, dok su drugi zabrinuti zbog mogućeg regulatornog ograničenja.

XS
SM
MD
LG